Szkodliwa sól w mięsie. Sanepid interweniuje
Inspektorzy Weterynaryjni podczas kontroli firm wędliniarskich w woj. warmińsko-mazurskim znaleźli sól wypadową w salcesonie produkowanym w Lidzbarku Welskim.
2012-03-05, 15:07
Posłuchaj
Na wniosek sanepidu salceson został wycofany z produkcji. Jak powiedział wojewódzki inspektor sanitarny w Olsztynie Janusz Dzisko, salcesonu nie powinno być już także w sklepach.
- Poprosiliśmy służby weterynaryjne, aby przymusiły producenta do wycofania salcesonu, który tam był. Dlatego tego salcesonu już tam nie ma. Poza tym krótki termin przydatności uniemożliwiał jego dalszą sprzedaż - poinformował Dzisko.
Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>
REKLAMA
Salceson można było kupić od 24 lutego m.in. w sklepach w Iławie, Ostródzie i Działdowie. Ostatnia kontrola Inspekcji Weterynaryjnej w Lidzbarku Welskim wykazała, że soli wypadowej w zakładzie już nie ma.
Zdaniem naukowców z Katedry Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, ewentualne zawartości szkodliwych składników w soli nie powinny być tak duże, by stanowić zagrożenie dla zdrowia. Specjaliści podkreślają jednak, że w dużej mierze zależy to od indywidualnej odporności organizmu.
REKLAMA
mr
REKLAMA