Coca Cola i Pepsi "poprawiają" skład. Co ze smakiem?

Koncerny chcą uniknąć zamieszczania na puszkach i butelkach ostrzeżeń, że napój zawiera potencjalnie rakotwórczy związek chemiczny.

2012-03-10, 15:38

Coca Cola i Pepsi "poprawiają" skład. Co ze smakiem?
. Foto: Editor182/CC

Zmieni się sposób przygotowania karmelowego barwnika używanego do produkcji napojów. Szefowie obu konkurencyjnych firm nakazali producentom zmniejszenie zawartości, powstającego w trakcie gotowania związku 4-MEI (ang. 4-methylimidazole) łączonego z wyższym ryzkiem zachorowania na raka u myszy i białaczki u szczurów. Kolor i smak mają pozostać bez zmian.

Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>

Ta decyzja to skutek uchwalonego w Kalifornii prawa nakazującego producentom napojów zawierających śladową ilość substancji rakotwórczych wyszczególnienie tego na opakowaniu. 

Coca Cola i Stowarzyszenie Producentów Napojów USA podkreślają, że nie ma dowodów na to, że 4-MEI zwiększa ryzyko raka u ludzi. Ich zdaniem człowiek musiałby wypić tysiąc puszek coli lub pepsi dziennie, by osiągnąć dawkę, która u gryzoni wywołuje zachorowanie na raka. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w marcu 2011 roku potwierdził, że obecność 4-MEI w barwniku karmelowym nie jest groźna dla ludzkiego zdrowia.

Tajny skład Coca Coli zna tylko dwóch dyrektorów koncernu. Oryginalna receptura z 1896 r. była zmieniana kilkakrotnie. W 1904 r. kokainę zastąpiono kofeiną.

PAP,kk

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej