Najwięcej Beaujolais nouveau wypiją… Japończycy
Do sprzedaży trafiły pierwsze butelki tegorocznego młodego wina z regionu środkowowschodniej Francji.
2012-11-15, 15:57
Posłuchaj
Degustacje pod hasłem "Le Beaujolais est arrive" rozpoczęły się we Francji już wczesnym rankiem.
Ta tradycja sięga 1951 roku, gdy francuski urząd podatkowy zgodził się na sprzedaż młodego wina. Zgodę utrzymano do dziś mimo narzekań na jakość trunku, szkody ekologiczne wyrządzane intensywną, napędzaną tonami chemikaliów uprawą winorośli na niewielkim terytorium oraz na sztuczność i nadmierne skomercjalizowanie święta.
Jego popularność zresztą spada. Według winiarzy, tegoroczne uprawy winorośli były raczej umiarkowanie i pozwoliły na wyprodukowanie zaledwie 400 tys. hektolitrów Beaujolais, czyli o połowę mniej niż zwykle. Do samej aglomeracji paryskiej producenci win dostarczyli ok. 1,3 mln butelek młodego trunku, drugie tyle do Niemiec. O wiele większym zainteresowaniem Beaujolais cieszy się wśród Japończyków. Kraj Kwitnącej Wiśni zamówił w tym roku blisko 8 mln butelek młodego wina i zajął tym samym pierwsze miejsce.
Galeria: dzień na zdjęciach >>>
REKLAMA
Beaujolais nouveau powstaje w przyspieszonym procesie winifikacji. Jest przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji i nie powinno być dłużej przechowywane. Trafia do sprzedaży na miesiąc przed legalnym terminem komercjalizacji win wyprodukowanych ze zbiorów w kończącym się roku.
PAP, tj
REKLAMA