Dietetycy radzą co ugotować, by nie utyć w święta

Specjaliści zachęcają do przygotowywania podczas świąt lekkich potraw i zjadania ich przy stole, a nie przed telewizorem czy komputerem.

2012-12-14, 16:48

Dietetycy radzą co ugotować, by nie utyć w święta
. Foto: Diabetes/Wikimedia Commons/CC

Posłuchaj

Ewa Wysocka z Barcelona (IAR)
+
Dodaj do playlisty

Aby święta były zdrowe warto odchudzić podawane dania ograniczając chociażby ilość tłuszczu, soli i cukru - przekonują dietetycy.
Karpia niekoniecznie trzeba smażyć. Można przygotować go na parze lub upiec w folii. Jeśli już smażymy, szczególnie polecany jest odporny na wysokie temperatury olej ryżowy, który zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze, a także jest słabo wchłaniany przez potrawy.
- Dzięki wyjątkowym składnikom - grzybom, suszonym owocom, rybom - dania nadal będą aromatyczne, ale mniej obciążające układ trawienny. W okresie świątecznym warto na nowo odkryć tradycyjną polską kaszę - mówił Maciej Szaciłło, artysta plastyk i kucharz z zamiłowania.
Ciekawą alternatywą dla cukru może być miód a także mający niski indeks glikemiczny słodki sok z agawy, brunatny cukier trzcinowy, syrop słodowy z brązowego ryżu, czy bardziej swojski zagęszczony sok jabłkowy.
Z kolei hiszpańscy dietetycy przekonują do zastępowania mięsa rybami. "Półkruche ciasto z razowej mąki z zapieczonymi w środku warzywami oraz chude mięso, a wszystko posypane ziołami i polane oliwą z oliwek" - to jedna z propozycji dla fanów kuchni śródziemnomorskiej.
Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>
IAR, PAP, kk

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej