Jedzenie, które zaskoczyło naukowców. Jest dobre na wszystko

Kuchnia śródziemnomorska to jest to. Hiszpańscy naukowcy stwierdzili, że redukuje ona choroby serca o 30 procent. Wyniki badań publikuje prestiżowy amerykański Magazyn Medyczny Nowej Anglii.

2013-02-25, 19:55

Jedzenie, które zaskoczyło naukowców. Jest dobre na wszystko
. Foto: sxc.hu

Posłuchaj

Relacja Marka Wałkuskiego z Waszyngtonu (IAR)
+
Dodaj do playlisty

To były jedne z najbardziej kompleksowych i rygorystycznych badań dotyczących wpływu odżywiania na zdrowie. Ich wyniki zaskoczyły naukowców. Stwierdzili oni, że dieta śródziemnomorska o 30% zmniejsza ryzyko wylewu, zawału i innych chorób serca. Dobroczynny wpływ spożywania posiłków z dużą ilością oliwy z oliwek, orzechów, ryb, owoców i warzyw oraz niewielkiej ilości wina odczuwali wszyscy, nie tylko ci, którzy stracili na wadze.
Od dawna podejrzewano, że kuchnia śródziemnomorska jest korzystna dla zdrowia, bo wśród mieszkańców krajów śródziemnomorskich choroby serca są rzadsze niż u pozostałych. Nie było jednak pewne czy nie jest to skutek innych czynników.
Badania, o których pisze Magazyn Medyczny Nowej Anglii przeprowadzili naukowcy z Barcelony we współpracy z kolegami z USA. Do swego eksperymentu wybrali 7 i pół tysiąca osób z nadwagą, palaczy, chorych na cukrzycę i inne choroby.

sm

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej