Szczecin: Sanepid podsumował wakacje. Jest lepiej!
Przeterminowana żywność, niewłaściwe jej przechowywanie, brak środków do dezynfekcji - to najczęściej wykrywane przez zachodniopomorski Sanepid nieprawidłowości w punktach gastronomicznych w wakacje.
2013-09-13, 17:49
Posłuchaj
W trakcie wakacji kontrolerzy odwiedzili przeszło 3 tysiące restauracji, barów i lokali, w których nałożyli 500 mandatów na kwotę blisko 130 tysięcy złotych.
Magdalena Kapłan, rzeczniczka Sanepidu w Szczecinie, mówi, że z roku na rok kontrola wypada coraz lepiej. - Mimo że co roku w okresie letnim powstaje więcej lokali gastronomicznych, to wypadają coraz lepiej. Pamiętajmy, że są one kontrolowane cały rok, w wakacje są one zmorzone. Restauracje, bary i stołówki, które są otwarte przez 12 miesięcy, mają zaplanowane kontrole na cały rok z góry.
Mnóstwo pracy Sanepidu
W lipcu i sierpniu w województwie zachodniopomorskim odbyło się 2 i pół tysiąca turnusów, na których wypoczywało blisko 130 tysięcy uczestników. 840 ośrodków kolonijnych zostało zbadanych przez pracowników Sanepidu. Uchybienia w prowadzeniu były tak poważne, że nałożono 50 mandatów na kwotę 13 tysięcy złotych - wyjaśnia Magdalena Kapłan.
- Główne uchybienia to zły, bieżący stan sanitarny pomieszczeń, niewłaściwe przechowywanie pościeli dla uczestników kolonii, ich mieszkanie w zawilgoconych pomieszczeniach. Zdarzały się mandaty za niewłaściwe warunki przechowywania żywności, a pracownicy stołówek nie posiadali książeczek sanitarno-epidemiologicznych - wymienia rzeczniczka Sanepidu w Szczecinie.
W czasie wakacji ustalono 6 ognisk zachorowań wśród uczestników wypoczynku zorganizowanych. Przeszło 70 dzieci cierpiało na zatrucia pokarmowe, bóle brzucha, wymioty, żadne nie wymagało hospitalizacji.
Zachodniopomorski Sanepid w trakcie ostatnich 3 miesięcy przyjął 223 interwencji, w tym również anonimowych, od przebywających w regionie turystów. 83 z nich były zasadne.
REKLAMA
Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>
IAR/MP
REKLAMA