X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz

Jak smakują Węgry?

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2019 12:33
W Dniu Węgierskim na antenie radiowej Jedynki mówimy o śladach węgierskich w Polsce.
Audio
  • Rozmowa z Anną Butrym, tłumaczką literatury węgierskiej i autorką bloga "Węgierska randka" (Cztery pory roku/Jedynka)
Flaga Węgier
Flaga WęgierFoto: lmaresz/pixabay.com/CC0 Public Domain

Tarnów, Biecz, Nidzica, Muszyna i Szczawnica są nasycone śladami węgierskimi. W pewnym momencie historii Polskę i Węgry łączyły bardzo bliskie stosunki. - I pomniki tego znajdziemy rozsiane po całym kraju – mówiła w audycji Anna Butrym, tłumaczka literatury węgierskiej i autorka bloga "Węgierska randka". - Do dziś w Przemyślu mamy nagrobki, które honorują węgierskich wojaków. Mamy również instytucję miast partnerskich - dodała.   

Anna Butrym powiedziała, że poznawanie kultury węgierskiej najlepiej rozpocząć od jedzenia. - Wszystkim, niezależnie od diet i upodobań, zalecałabym spróbowanie słodkiej, aromatycznej, węgierskiej papryki. Sprawdzi się nawet przy zupie pomidorowej. To bardzo zmienia smak i kolor potraw – zachęcała. Innym produktem węgierskim polecanym przez gościa audycji są słynne tokaje. Powstaje wiele odmian tego wina, ale Anna Butrym najbardziej poleca tokaje aszu.

Czy Węgrzy z łatwością przyswajają język polski? A może to Polakowi łatwiej nauczyć się węgierskiego? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy okraszonej węgierskimi przebojami.

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Małgorzata Raducha

Gość: Anna Butrym (tłumaczka literatury węgierskiej, autorka bloga "Węgierska randka")       

Data emisji: 15.03.2019

Godzina emisji: 11.11

abi/kh

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Wędrówka śladami Stanisława Wyspiańskiego

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2019 10:58
112 lat po śmierci Stanisława Wyspiańskiego nadal widać ogromne zapotrzebowanie na jego sztukę. Wiele cytatów z jego dzieł weszło do języka mówionego, a wystawa "Wyspiański" w Muzeum Narodowym w Krakowie bije rekordy popularności.
rozwiń zwiń