more_horiz

Co w chlebie piszczy?

Zagadki słuchaczom zadawała dr Magdalena Osial z Wydziału Chemii Uniwersytetu Warszawskiego.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: harmpeti/shutterstock.com
O Audycji

Zagadka 1:

Jak nazywa się pewna grupa białek zbożowych, która odpowiada za lepką i sprężystą strukturę ciasta, a zarazem jest przyczyną wielu alergii pokarmowych?

Zagadka 2:

Jak nazywa się cukier prosty, który występuje w stanie wolnym w owocach, miodzie bądź nektarze kwiatowym?

Zapraszamy do wysłuchania całego nagrania, w którym znajdą Państwo odpowiedzi na pytania naszego eksperta. 

***

Tytuł audycji: Eureka extra

Prowadzący: Krzysztof Michalski

Pytania zadaje: dr Magdalena Osial (Wydział Chemii Uniwersytetu Warszawskiego)

Data emisji: 4.03.2019

Godzina emisji: 21.32

kh

Playlista