X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz

Żółty ser najlepszym źródłem wapnia

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2019 11:56
- W serach najbardziej wartościową rzeczą jest wapń. Jeżeli ktoś nie zdaje sobie sprawy, jak ważny jest wapń jako makroelement, na pewno będzie chorował - przekonywał dr hab. Antoni Pluta z SGGW. 
Audio
  • Deska serów pomysłem na zdrowie (Pigułka na zdrowie/Jedynka)
Żółty ser
Żółty serFoto: Pixabay

Dla porównania, żeby zaspokoić codzienne zapotrzebowanie na wapń trzeba zjeść: skrzynkę jabłek, 6 kg chleba, 11 kg pomidorów, 1 kg białego sera i tylko 12 dag żółtego sera. Te wyliczenia pokazują, jak cennym produktem jest żółty ser i dowodzą, że nie warto z niego rezygnować. - Żółty ser jest najlepszym źródłem wapnia – przekonywał specjalista.  

Jak produkuje się ser o obniżonej zawartości tłuszczu? W jaki sposób spożywanie sera pomaga walczyć z podjadaniem? 

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji.

***

Tytuł audycji: Pigułka na zdrowie

Prowadzi: Artur Wolski

Goście: dr hab. Antoni Pluta (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego)

Data emisji: 2.02.2019

Godzina emisji: 13.47

abi

 

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jaki właściciel, takie zwierzę, czyli zwierzęta też tyją

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2019 14:08
Najnowsze badania dowodzą, że nadwaga może być fatalna w skutkach zarówno dla nas, jak i dla naszych czworonożnych przyjaciół. - Opiekunowie, którzy mają zwyczaj karmić swoje zwierzęta resztkami domowego jedzenia, częściej przyczyniają się do ich nadwagi i otyłości - mówiła dr n. wet. Małgorzata Głowacka. 
rozwiń zwiń