Comfort food – jedzenie na dobry nastrój

Ostatnia aktualizacja: 02.07.2019 14:09
W audycji zapraszamy na spotkanie z dr. Lucy Long – dyrektorką i założycielką Centrum Żywności i Kultury.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock/muhammed yasin irik

Z dr. Lucy Long porozmawiamy m.in. o comfort food, czyli jedzeniu, które kojarzy się z dzieciństwem i wprawia nas w dobry nastrój . Poruszymy również temat rozumienia tego terminu w różnych kręgach kulturowych.

***

Na audycję "Droga przez mąkę" w sobotę (6.07) w godzinach 10.00-10.30 zaprasza Łukasz Modelski.

am/bch

Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia
Czytaj także

Sekrety kulinarnego sukcesu, czyli gastrofizyka od kuchni

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2019 12:10
Gościem audycji był Paweł Kałużny - ekspert w dziedzinie, która wydaje się bardzo odległa i nieprzydatna przeciętnemu restauratorowi. A to błąd, który może drogo kosztować.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Słoweńska kuchnia i golf. Spotkanie z Aną Roš

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2019 14:30
- Pierwsza lekcja gotowania, którą dostałam, polegała na tym, że przyjaciel mojego męża uczył mnie powtarzalności dań. Na konkretnej potrawie. Kiedy przyjechał następnym razem, to, co mu podałam, było rożne od tego, co wspólnie zrobiliśmy. On na to: "W kuchni musisz umieć powtórzyć to samo. To tak jak z golfem" - mówiła w Dwójce światowej sławy szefowa kuchni. 
rozwiń zwiń