Kuchnia w "Jeżycjadzie": tanio, mącznie, pomysłowo

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2016 12:00
- Pierwsze tomy "Jeżycjady" przypadają na czasy, kiedy sklepy nie zachwycały swoim asortymentem. Patrząc na stoły bohaterów tego cyklu widać, jak zmieniają się czasy - mówiła o jedzeniu w powieściach Małgorzaty Musierowicz Małgorzata Minta.
Audio
  • Kuchnia w "Jeżycjadzie": tanio, mącznie, pomysłowo (Droga przez mąkę/Dwójka)
Mąka i jajka to podstawowe produkty, z których robi się potrawy w Jeżycjadzie m.in. naleśniki, pierogi i ciasta. Tych ostatnich nigdy nie brakuje w domach bohaterów powieści Musierowicz
Mąka i jajka to podstawowe produkty, z których robi się potrawy w "Jeżycjadzie" m.in. naleśniki, pierogi i ciasta. Tych ostatnich nigdy nie brakuje w domach bohaterów powieści MusierowiczFoto: Kpalion; CC BY-SA 3.0; Wikimedia Commons

Gość audycji "Droga przez mąkę" zwracała uwagę na duże ilości kanapek pochłanianych w "Jeżycjadzie" przez rodzinę Borejków. Chleb najczęściej smaruje masłem roślinnym, a na to nakłada się różne pasty: twarogowo-pomidorową, twarogowo-rybną, jajeczno-musztardową. - Pojawiają się też zupy w proszku, z intrygującą zupą ziemniaczaną "Florida" na czele - dodawała Małgorzata Minta.

Smakoszka i badaczka kulinarna opowiadała, jak zamiłowanie do książek w rodzinie Borejków wpływało na nazewnictwo przygotowywanych przez nich potraw. W audycji mówiliśmy m.in. o tym, czym były Jabłka Hesperyd i Paluszki Aspazji. Dyskutowaliśmy też o tym, jak zmienia się kuchnia w kolejnych powieściach cyklu "Jeżycjada".

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Małgorzata Minta

Data emisji: 8.10.2016

Godzina emisji: 10.00

bch/pg

Czytaj także

Jan Potocki i hiszpański bigos w wersji islamskiej

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2016 17:00
"Rękopis znaleziony w Saragossie" to powieść o jednym daniu hiszpańskim - a właściwie o daniu i deserze - oraz przykład francuskiego wyobrażenia o kuchni południowego sąsiada.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Co się jada w powieściach Tomasza Manna?

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2016 09:29
- Motyw kulinariów w twórczości Manna jest dla mnie ogromnym zaskoczeniem, zwłaszcza w konfrontacji z osobą pisarza - przyznała w Dwójce Wanda Klenczon.
rozwiń zwiń