Comfort food – jedzenie na pocieszenie

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2019 10:30
- Potrzebuję pocieszenia, poczucia komfortu, więc mogę sobie bezkarnie zjeść to i owo - opowiada dr. Lucy Long, dyrektor i założycielka Centrum Żywności i Kultury.
Audio
  • Comfort food – jedzenie na dobry nastrój (Droga przez mąkę/Dwójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock/beats1

Comfort food to nic innego, jak jedzenie, które ma na celu nas pocieszyć. - W sytuacjach stresu sięgamy po  potrawy wysokokaloryczne, które kojarzą się z bezpieczeństwem dzieciństwa - podkreśla badaczka. - Czasem można powiedzieć, że jest to coś zakazanego, jakaś „zakazana żywność”, na którą jednak mamy ochotę.

- Zdrową żywność jemy dlatego, że jest „zdrowa”, nie smaczna. Kiedy pojawił się termin „comfort food” Amerykanie natychmiast się go uczepili.

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której m.in. więcej o doświadczeniu „comfort food”, o różnicach pomiędzy zajadaniem stresu, a mentalną podróżą do czasów dzieciństwa, a także filozoficznym podejściu Amerykanów do żywności.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę 

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: dr. Lucy Long (Centrum Żywności i Kultury)

Data emisji: 06.07.2019

Godzina emisji: 10.00

am/bch