X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz
x
x

"Mała historia kuchni. Dzieje się je", czyli kulinarna podróż przez wieki

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2020 20:04
- Pomyślałem, że historia kuchni jest tak pełna zabawnych momentów, bardzo ciekawych, przypadkowych, że dobrze o tym opowiedzieć dzieciom - mówił o swojej najnowszej książce autor audycji "Droga przez mąkę", historyk Łukasz Modelski.
Okładka książki
Okładka książkiFoto: mat. promocyjne

Posłuchaj
10:02 [ PR2]PR2 (mp3) 26 czerwiec 2020 17_37_04.mp3 Łukasz Modelski o swojej nowej książce dla młodszych czytelników "Mała historia kuchni. Dzieje się je" (Wybieram Dwójkę)

śledź droga przez mąkę ryba stół kuchnia 1200 shutterstock.jpg
50 twarzy śledzia

To lektura, która pachnie, smakuje, a czasem wywołuje zupełnie odwrotne reakcje. Opowiada o zmieniającej się przez wieki kulturze stołu, oraz o kulinarnym science fiction. Można w niej znaleźć słynny XVI-wieczny przepis na pawia, czyli "jak ubrać pawia z powrotem w pióra, tak, żeby po ugotowaniu wyglądał jak żywy i ział ogniem z dzioba". - Tak się złożyło, że już dosyć długo przyglądam się kuchni baczniej - przyznał Łukasz Modelski. Sama "Droga przez mąkę" w Dwójce ma już osiem lat. Codziennie się tym zajmuję, coś robię, czytam, piszę, rozmawiam. 

Zdaniem autora publikacji, to historia wyznacza nam codzienność, a nasze posiłki są opowieścią o zmianach. - Wszystko łatwo jest prześledzić, jeśli chodzi o doszukiwanie się przyczyn - zaznaczył gość Dwójki. - Kiedyś nie jedzono śniadań. Jeszcze w Rzymie republikańskim uważano, że jeden posiłek dziennie wystarcza. Na przełomie republiki i cesarstwa pojawia się drugi posiłek i te dwa posiłki jako porządek dnia trwają. Coś nowego pojawia się dopiero w XVI-XVII wieku - tłumaczył.

Czytaj także:

Co przed wojną jadano na warszawskiej Pradze?

Dieta (i jej brak) według królowej Wiktorii. "Uwielbiała słodycze"

Z lektury, polecanej całym rodzinom, można dowiedzieć się, m.in., że modę na fitness zawdzięczamy Grekom, że wikingowie przepadali za egzotycznymi przyprawami, bóbr uchodził za rybę, zasmażka łączyła stoły bogaczy i biedaków, a ziemniaki w Europie hodowano dla ich pięknych kwiatów. - Kierowałem się tym, co uważam, że mogłoby się spodobać dzieciom, np. zabawy w układanie twarzy z warzyw, owoców, kłosów - opowiadał Łukasz Modelski. - Nawet taki eksperyment przeprowadziłem. Z dwoma chłopcami układaliśmy różne buźki, a potem robiliśmy z nich ratatouille.

Młodsi konsultanci mieli niebanalny wpływ na zawartość książki. - Zwracali uwagę na sprawy, które mnie nie dotykały - przyznał Łukasz Modelski. - Na przykład, grubi Grecy. Grubego Greka opinia stawia poza nawiasem społeczeństwa, jako człowieka nadmiernie folgującego swoim upodobaniom - wyjaśniał historyk.

W książce znajdziemy także prognozy kulinarne na przyszłość!

***

Rozmowę przeprowadziła: Aldona Łaniewska-Wołk

Gość: Łukasz Modelski (dziennikarz, pisarz, kucharz amator)

Data emisji: 26.06.2020

Godzina emisji: 17.35

Materiał wyemitowano w audycji Wybieram Dwójkę

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Gdy wdowa po Grochowiaku podawała gołąbki

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2015 15:00
Czasy ajencji Małgorzaty Grochowiakowej Monika Małkowska wspominała jako najświetniejsze - kulinarnie i intelektualnie - lata warszawskiego lokalu "U plastyków". Rozmawialiśmy bowiem o kuchni schyłkowego PRL.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Chinkali to gruzińska religia"

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2015 13:00
Pyszne kołduny wypełnione bulionem to jeden z wielu gruzińskich przysmaków, o których rozmawialiśmy w Dwójce. Na czym polega sekret tamtejszego smaku?
rozwiń zwiń