X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz

Woda, gramatura i czas – o tajemnicach dobrej herbaty

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2019 12:00
Herbata o smaku porzeczki, gruszki, a nawet… wędzonej kiełbasy. Do świata tego wyjątkowego, wywodzącego się ze starożytnych Chin, napoju zabiera nas Grzegorz Miszewski – pasjonat herbaty i kiper z dwunastoletnim doświadczeniem. 
Audio
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/norikko

Opowiadamy o świecie 663.jpg
Tipsy - marzenie każdego herbaciarza!

– Jak się okazuje, w przypadku bardzo wielu wysokogatunkowych herbat, np. zielonych czy białych, już pięć stopni jest w stanie zmienić jej smak. Ważne czynniki to także ilość wapnia w wodzie i jej pH – tłumaczy Grzegorz Miszewski. – Pijąc niektóre gatunki herbat, mogę zupełnie inaczej się czuć. Kiedy mam obniżony nastrój i dużo smutku w sobie, zaparzam sobie dobrą białą herbatę i jest mi lepiej – dodaje.

O tym, ile herbaty spożywamy rocznie i czy wiedza, na temat jej jakości, jest coraz większa wśród polskich konsumentów, dowiedzą się Państwo, słuchając załączonego nagrania.

***

Tytuł audycji: Do południa
Prowadzi: Marek Niedźwiecki
Autorka reportażuGabriela Darmetko
Data emisji: 17.06.2019
Godzina emisji: 10.25 

kr/gs

Czytaj także

Turniej kucharzy-artystów, czyli L'Art de la cuisine Martell 2019

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2019 11:50
– W ubiegłym tygodniu odbył się na zamku Ryn konkurs L'Art de la cuisine Martell. Tegoroczne kulinarne zadanie, które postawiono przed uczestnikami było brzmi niezwykle romantycznie: Kurczak Sielski w pejzażu polskiej kuchni regionalnej – mówi Katarzyna Pruchnicka. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Trochę wiosny w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2019 11:45
– Pomyślałam, że nie powinnam już mówić o warzywach korzeniowych, bo to kuchnia przednówkowa. Na nowalijki jeszcze chwilę poczekamy. Co więc jeść, by przywołać wiosnę na talerz? – pyta Katarzyna Pruchnicka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Polska kuchnia historyczna

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2019 14:05
Jest takich kilku zapaleńców, jednocześnie profesjonalistów najwyższej próby, którzy od kilku lat dają nam posmakować tego, jak kiedyś jadano na dworach i w pałacach. 
rozwiń zwiń