Kasza - dlaczego powinna się stać naszym chlebem powszednim

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Kasza - dlaczego powinna się stać naszym chlebem powszednim
Kasza gryczanaFoto: Glow Images/East News

- Kasza jest cennym źródłem wapnia, żelaza i witamin z grupy B. Ma wyższą zawartość białka i cynku niż pieczywo - mówi Sylwia Leszczyńska, dietetyk.

Posłuchaj

Kasza - dlaczego powinna się stać naszym chlebem powszednim ("Instrukcja obsługi człowieka")
+
Dodaj do playlisty
+

Sylwia Leszczyńska podkreśla, że najwięcej żelaza znajdziemy w kaszy jaglanej. Rozmówczyni Grażyny Dobroń uważa, że nie doceniamy kaszy gryczanej, która dostarcza organizmowi bardzo dużo magnezu. - A zapotrzebowanie na magnez wzrasta u osób, które są bardziej podatne na stres - przypomina dietetyk. Jest ona także, wraz z jęczmienną perłową, najlepszym źródłem błonnika. - Porcja pół szklanki (ilość przed ugotowaniem) pokryje nam 25 proc. zapotrzebowania na błonnik, a  jest on potrzebny dla regulacji pracy przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu - mówi ekspert.
Więcej rozmów Grażyny Dobroń na temat rozwoju osobistego, zdrowia i psychologii znajdziesz na podstronach "Instrukcji obsługi człowieka" i "Dobronocki" >>>

Bogatym źródłem wapnia będzie amarantus czy quinoa. - One dostarczą skwalenu, który zwalcza wolne rodniki, które niszczą błony komórkowe, na przykład komórek odpornościowych. Kasza amarantus zawiera też dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają przeciwzapalnie - wyjaśnia gość "Instrukcji obsługi człowieka".

"Instrukcja obsługi człowieka" w Trójce od poniedziałku do czwartku o godz. 11.15. Zapraszamy.

Polecane