Trójka|Zapraszamy do Trójki - ranek
"Błędnie uważa się, że bagietka pochodzi z Paryża"
2018-01-17, 14:01 | aktualizacja 2018-02-09, 12:02
Bagietka, podobnie jak wieża Eiffla, jest jednym z symboli Francji. Co ciekawe, nad Sekwanę przywieźli ją... Austriacy.
Posłuchaj
Prezydent Francji Emmanuel Macron wyraził poparcie dla starań szefa francuskich piekarzy, aby bagietka została wpisana, wzorem neapolitańskiej pizzy, na listę Światowego Dziedzictwa Kultury Niematerialnej UNESCO.
– Błędnie uważa się, że bagietka pochodzi z Francji. Bułka austriacka, bo tak na początku na nią mówiono, została przywieziona do francuskiej stolicy w 1815 roku. To właśnie Austriacy jako pierwsi jedli podłużne bułki na ulicach Paryża – wyjaśnia Aleksandra Wrzosek z francuskiej restauracji "Charlotte" w Warszawie.
Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której o gruzińskim pieczywie opowiada Igor Udod z warszawskiej restauracji "Chinkalnia", skład chleba toskańskiego przybliża włoski kucharz Leonardo Mazzi, a sekrety regionalnych wypieków zdradza Beata Niedźwiadek, prezes Stowarzyszenia Kobiet "Rogowianki" z Rogowa.
***
Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki – ranek
Autorka materiału: Agnieszka Szwajgier
Data emisji: 17.01.2018
Godzina emisji: 6.22
kk/ml