Dzieci i królestwo zwierząt

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Dzieci i królestwo zwierząt
Zagrożony wyginięciem nosorożec jawajski – zdjęcie z fotopułapkiFoto: WWF

4 października obchodzimy Światowy Dzień Zwierząt, dlatego bohaterami "Zagadkowej niedzieli" były właśnie zwierzęta.

Posłuchaj

Najmłodsi z wizytą w świecie zwierząt (Zagadkowa niedziela/ Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Chodzi o zwierzęta pracujące dla ludzi, jak psy policyjne i te, którym z powodu działalności człowieka grozi wyginięcie. Naszymi gośćmi byli m.in. eksperci z Zakładu Kynologii Policyjnej Centrum Szkolenia Policji, którzy opowiadali o tym, jak wybiera się psy do szkolenia i jak wygląda ich nauka. Ciekawostki o zagrożonych gatunkach zdradził natomiast gość z WWF.

W audycji spojrzeliśmy też w niebo, żeby bliżej poznać chmury. No i jak co tydzień zadawaliśmy zagadki. Zapraszamy do słuchania.

***

Tytuł audycji: Zagadkowy poranek
Prowadzi: Magdalena Karczewska
Goście: Michał Kowalewski (klimatolog, który opowiadał o chmurach), Paweł Średziński ze Światowego Funduszu na rzecz Przyrody WWF Polska (mówił o nosorożcu jawajskim), Paweł Pińczuk i Dariusz Ratajczak (z Zakładu Kynologii Policyjnej Centrum Szkolenia Policji w Legionowie z siedzibą w Sułkowicach, gdzie szkoli się psy policyjne i ich przewodników), Agata Wojda (szefowa kuchni restauracji Opasły Tom, która podała przepis na pieczoną rybę)
Data emisji: 10.04.2015
Godzina emisji: 7.05

ei/mg

Ryba pieczona - przepis

potrzebuję:

  • filet z dorsza (polędwica)
  • duża marchew
  • duży korzeń pietruszki
  • sól, pieprz
  • masło

 

sos pomidorowy:

- całe pomidory

- sól, szczypta cukru

- gałązki rozmarynu

- oliwa z oliwek lub masło

 

Kucharz Nieduży

- umyć rybę i wytrzeć ręcznikiem papierowym

- umyć i obrać specjalnym nożem marchew i pietruszkę, potem tym samym nożem zrobić z warzyw wstążki

- na dno naczynia żaroodpornego rozrzucić masło porwane palcami na kawałki

- na masło poukładać wstążki z warzyw

- posolić rybę i wmasować palcami sól w rybie mięso, najlepiej odstawić na 20 minut

- ułożyć rybę na blasze na papierze do pieczenia

- przed pieczeniem porwać palcami kawałki masła i rzucać na rybę, przykryć folią aluminiową

- obrać sparzone pomidory, kiedy wystygną, ostrożnie pokroić w kostkę

 

Kucharz Duży:

- rozgrzać piekarnik na 160-170 stopni

- wstawić naczynie z warzywami do piekarnika (nie trzeba przykrywać) i piec ok. 10-12 minut, żeby była lekko twarda

- wstawić rybę do pieca, po ok. 10-ciu minutach sprawdzić czy jest dobra, jeśli nie, piec jeszcze kilka minut, w zależności od kawałka

- naciąć i sparzyć pomidory wrzątkiem, przełożyć do zimnej wody

- podsmażyć pomidory na oliwie lub maśle, dodać przyprawy

 

Serwować rybę z sosem i pieczonymi warzywami

Smacznego!

--------------------------------------------------------------

Zagrożony wyginięciem nosorożec jawajski

(fot: WWF) (fot: WWF)

Pies, który pomaga w służbie policjantom

(fot: Policja) (fot: Policja)

Polecane