Przepyszna kolorowa tarta z burakami

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Przepyszna kolorowa tarta z burakami
Buraki można przygotować na bardzo wiele różnych sposobówFoto: Glow Images/East News

Tym razem mamy dla Państwa kilka propozycji na wykorzystanie buraka - warzywa niezwykle inspirującego!

Posłuchaj

Przepyszna kolorowa tarta z burakami (A nuż, widelec/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Burak to warzywo dające kucharzowi duże pole do popisu. Można go zetrzeć na grubej tarce i, podobnie jak z ziemniaka, zrobić z niego pyszne i zdrowe buraczane placki. Ważne, żeby przed połączeniem buraka z mąką i jajkiem odstawić go na chwilę na sitko, żeby puścił nadmiar soku.

Ugotowane buraki można też pokroić w grube plastry, podsmażyć na oliwie i occie balsamicznym z miodem, a potem ułożyć na rukoli. Na gorące buraki warto położyć plastry koziego sera. Do tego podprażone pestki z dyni, odrobina oleju dyniowego  - taki zestaw smakuje zupełnie niewiarygodnie!

W małym barze o wdzięcznej nazwie "Palce Lizać" Katarzyna Pruchnicka zobaczyła smakowicie wyglądającą, czerwono-żółto-białą tartę. Czerwony kolor nadały oczywiście buraki.

- Teraz jest sezon na buraki, dynie, patisony. Do buraka dodałam podsmażonego patisona, pokrojonego w półksiężyce oraz tymianek. Do tego kozi ser. Zestawienie: burak, kozi ser i tymianek jest wyśmienite! Całość zalewamy masą jajeczną, czyli jajkami wymieszanymi ze śmietaną 30% i odrobiną soli - opowiada Karina Zuchora, autorka przepisu na tartę.

Całość wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto i wstawiamy do piekarnika. Taka tarta najlepiej smakuje z sałatą i winegretem. Tarta to w ogóle wspaniałe pole do popisu. Stałe jest tu tylko kruche bądź półkruche ciasto i masa jajeczna. To, co dodamy do tej podstawy zależy od naszej fantazji lub tego, co mamy w lodówce. W tym okresie mogą to być np. grzyby, szpinak, upieczona dynia, cukinia albo kasza gryczana pomieszana z twarogiem.

Bardzo ważne w tarcie jest odpowiednio przygotowane ciasto. Jak je zrobić? Dokładną instrukcję znajdą Państwo w dołączonej do artykułu audycji, którą poprowadziła Katarzyna Pruchnicka.

Czekamy też na Państwa przepisy na tarty:  widelec@polskieradio.plm.

Audycji "A nuż, widelec" można słuchać w środy i czwartki o godz. 11.15.

(fbi/mp)

Polecane