Co to znaczy "dobre śniadanie"?
2017-11-14, 14:11 | aktualizacja 2017-11-14, 15:11
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i powinno być stałym elementem każdego poranka. Musimy jednak pamiętać, że bardzo istotne jest też to, z czego się ono składa.
Posłuchaj
– Najlepiej byłoby zjeść kaszę z owocami, ale dla mnie królem jest jajko: na miękko, sadzone, w każdej postaci… Również jako jajecznica: przygotowana na maśle, z odrobiną śmietany – to jest to, co przygotowuję swoim gościom – mówi Magda Trojanowska z siedliska Polna Zdrój.
Oczywiście na śniadaniowym stole nie może zabraknąć pieczywa. To podawane w Polnej Zdrój jest wypiekane na miejscu – Wyszliśmy od przepisu, który krąży po Polsce od lat. Jest kilka rodzajów mąki, głównie orkiszowa, płatki owsiane. Unikamy składników, które mimo dobrego smaku pod wpływem wysokiej temperatury uwalniają niezdrowe związki – tłumaczy Magda Trojanowska.
Jakich jeszcze przysmaków nie może zabraknąć w doskonałym śniadaniu? Czego powinniśmy unikać? Tego dowiedzieć się można z dołączonego nagrania. Zapraszamy do słuchania.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Magda Trojanowska (Polna Zdrój)
Data emisji: 14.11.2017
Godzina emisji: 11.15
ml/ab