Tarta, czyli tysiące smakowych kombinacji

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Tarta, czyli tysiące smakowych kombinacji
Zdjęcie ilustracyjne Foto: Pixabay/lic. CC0 Public Domain

Bardzo proste i uniwersalne danie. Tarty mogą być podawane na słodko, wytrwanie, na cieście francuskim lub kruchym. Mistrzami w serwowaniu tej potrawy są Francuzi.  

Posłuchaj

Tarta jabłkowa według przepisu Davida Gaboriaud (A nuż, widelec/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

paris-1836415_1920 paryz 1200.jpg
Kulinarna podróż po Francji

– Ciekawy jest przepis na cienką tartę z jabłkami. Na początku musimy rozwałkować ciasto francuskie, żeby miało mniej więcej dwa milimetry. Jabłka trzeba pokroić również cienko i ładnie, harmonijnie ułożyć na cieście – mówi francuski kucharz David Gaboriaud. 

Jak sprawić, aby ciasto francuskie nie urosło nam w piekarniku? Kto wymyślił tartę? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: David Gaboriaud (kucharz)
Data emisji: 23.08.2018
Godzina emisji: 11.29

kw/mk

Polecane