A w wolnej chwili... croissanty!
2019-08-01, 11:08 | aktualizacja 2019-08-08, 14:08
Croissanty to idealny na śniadanie przysmak, który, jak się okazuje, można upiec także w domowym zaciszu. Przepis zdradziła nam Patrycja Sasal, rzeczniczka prasowa akcji "French Touch".
Posłuchaj
– Na pewno jesteśmy w stanie zrobić ciasto francuskie w domu. Wrzucamy wszystkie składniki do miksera – mówimy tutaj o mące, wodzie, rozpuszczonym maśle, drożdżach, niektórzy dodają też mlekom, ale przepisy są różne. Mieszamy bardzo wolno, nie polecam robić tego ręcznie. A później to ciasto musi odpocząć nawet 24 godziny. Ono musi wyrosnąć. Kolejny proces, bardzo żmudny, to jest pakowanie masła w ciasto – opowiada Patrycja Sasal.
Co ma na celu akcja "French Touch"? Jakie są kolejne kroki, dzięki którym uzyskamy idealne ciasto na croissanty, a w końcu i sam wypiek?
Odpowiedzi na te pytania znajdą Państwo, słuchając dołączonej audycji.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Data emisji: 1.08.2019
Czas emisji: 11.30
kr