A w wolnej chwili... croissanty!

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
A w wolnej chwili... croissanty!
CroissantyFoto: pixabay.com/Pexels

Croissanty to idealny na śniadanie przysmak, który, jak się okazuje, można upiec także w domowym zaciszu. Przepis zdradziła nam Patrycja Sasal, rzeczniczka prasowa akcji "French Touch".

Posłuchaj

Czasochłonnie, ale warto – o croissantach (A nuż, widelec/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

– Na pewno jesteśmy w stanie zrobić ciasto francuskie w domu. Wrzucamy wszystkie składniki do miksera – mówimy tutaj o mące, wodzie, rozpuszczonym maśle, drożdżach, niektórzy dodają też mlekom, ale przepisy są różne. Mieszamy bardzo wolno, nie polecam robić tego ręcznie. A później to ciasto musi odpocząć nawet 24 godziny. Ono musi wyrosnąć. Kolejny proces, bardzo żmudny, to jest pakowanie masła w ciasto – opowiada Patrycja Sasal.

Co ma na celu akcja "French Touch"? Jakie są kolejne kroki, dzięki którym uzyskamy idealne ciasto na croissanty, a w końcu i sam wypiek?

Odpowiedzi na te pytania znajdą Państwo, słuchając dołączonej audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Data emisji: 1.08.2019
Czas emisji: 11.30

kr

Polecane