Dla ochłody... lody z mrożonych owoców!
2019-08-29, 11:08 | aktualizacja 2019-08-29, 17:08
Koniec lata to ostatni moment, w którym pogoda tłumaczy łakomstwo. Trzeba się ochłodzić, a najlepszym na to sposobem są… lody!
Posłuchaj
I nie są to lody byle jakie, bo przygotowane z naturalnych produktów i bez zbędnego słodzenia. Przepis na najpopularniejszy wakacyjny przysmak w zdrowym wydaniu zdradziła nam Jolanta Naklicka-Kleser, autorka książek kulinarnych i właścicielka "Pracowni smaków" w Katowicach.
– Trzeba otworzyć zamrażarkę i znaleźć ulubione zamrożone owoce, np. śliwki. Prażymy garść pestek słonecznika na patelni, aż nabiorą orzechowego smaku. Rozdrabniamy je na pyłek, dodajemy śliwki i miksujemy do uzyskania konsystencji lodów – radzi specjalistka od deserów.
Co do takich śliwkowych lodów mogą dodać wielbiciele słodszych smaków? Jak przygotować domową chałwę?
Odpowiedzi na te pytania znajdą Państwo, słuchając dołączonej audycji.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Jolanta Naklicka-Kleser (autorka książek kulinarnych, właścicielka "Pracowni Smaków" w Katowicach)
Data emisji: 29.08.2019
Czas emisji: 11.30
kr/gs