Dla ochłody... lody z mrożonych owoców!

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Dla ochłody... lody z mrożonych owoców!
Sorbet śliwkowyFoto: shutterstock.com/Nataliia Leontieva

Koniec lata to ostatni moment, w którym pogoda tłumaczy łakomstwo. Trzeba się ochłodzić, a najlepszym na to sposobem są… lody!

Posłuchaj

Przepis na zdrową, lodową ochłodę (A nuż, widelec/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

I nie są to lody byle jakie, bo przygotowane z naturalnych produktów i bez zbędnego słodzenia. Przepis na najpopularniejszy wakacyjny przysmak w zdrowym wydaniu zdradziła nam Jolanta Naklicka-Kleser, autorka książek kulinarnych i właścicielka "Pracowni smaków" w Katowicach.

– Trzeba otworzyć zamrażarkę i znaleźć ulubione zamrożone owoce, np. śliwki. Prażymy garść pestek słonecznika na patelni, aż nabiorą orzechowego smaku. Rozdrabniamy je na pyłek, dodajemy śliwki i miksujemy do uzyskania konsystencji lodów – radzi specjalistka od deserów.

Co do takich śliwkowych lodów mogą dodać wielbiciele słodszych smaków? Jak przygotować domową chałwę?

Odpowiedzi na te pytania znajdą Państwo, słuchając dołączonej audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Jolanta Naklicka-Kleser (autorka książek kulinarnych, właścicielka "Pracowni Smaków" w Katowicach)
Data emisji: 29.08.2019
Czas emisji: 11.30

kr/gs

Polecane