Kino w wielu smakach - prosto z Azji
2020-11-20, 13:11 | aktualizacja 2020-11-20, 15:11
14. Azjatycki Festiwal Filmowy Pięć Smaków rozpoczyna się już w środę 25 listopada. W tym roku z oczywistych względów został przeniesiony do internetu. Mimo to na widzów czeka naprawdę dużo atrakcji.
Organizatorzy mieli czas, aby przygotować się do internetowej edycji festiwalu, który potrwa dwa tygodnie, do 6 grudnia. W tym roku proponują blisko 50 filmów podzielonych na siedem głównych sekcji.
Posłuchaj
– Dzięki temu, że festiwal jest online, można te filmy oglądać w dowolnej kolejności, w dowolnym czasie. To oznacza, że tak naprawdę każdy może ułożyć sobie własną edycję festiwalu – wskazuje Marcin Krasnowolski, jeden z selekcjonerów festiwalu. – Z widzami będziemy się spotykać rano. A po południu, na tzw. czerwonym dywanie będziemy się łączyć z twórcami, którzy na żywo z Azji będą opowiadać o swoich filmach – dodaje.
– Chciałbym zwrócić uwagę na dwie sekcje: "Parasite" i "Hongkong dziś". Pierwsza z nich, odnosząc się do sukcesu filmu Joon-Ho Bonga, pokazuje ciemną stronę Korei i problemy koreańskiego społeczeństwa. Druga dokumentuje gwałtowne i niepokojące zmiany, które zaszły w tym rejonie pod wpływem polityki chińskiej – opowiada Marcin Krasnowolski.
Przygotowano także zaskakujące atrakcje: jeszcze do dzisiaj można zamawiać znakomite azjatyckie jedzenie, które zostanie dostarczone do domu. To idealna propozycja dla kinomaniaków smakoszy, kompatybilna z programem jednej z sekcji festiwalu "Kino ze smakiem".
14.Festiwal Filmowy Pięć Smaków – spot/YouTube Festiwal Filmowy Pięć Smaków
***
Tytuł audycji: Trójka do trzeciej
Autor: Piotr Firan
Gość: Marcin Krasnowolski (Azjatycki Festiwal Filmowy Pięć Smaków)
Data emisji: 20.11.2020
Godzina emisji: 12.16
pr