more_horiz

W jakiej temperaturze miód traci swoje właściwości?

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2019 07:45
– Jest taki moment i to nie jest ta sama temperatura dla wszystkich miodów – tłumaczy dr Tomasz Rożek.
Audio
  • Jaka jest idealna temperatura dla miodu? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock

– Specjaliści twierdzą, że najwięcej dobrych właściwości miód zachowuje w temperaturze maksymalnej około 35 stopni Celsjusza. Taka temperatura panuje we wnętrzu ula i panuje takie przekonanie, że kompozycja chemiczna miodu jest dostosowana do warunków w jakich jest on przechowywany i konsumowany przez pszczoły  – wyjaśnia dr Rożek. 

Co się stanie, gdy podgrzejemy miód do temperatury powyżej 40 stopni Celsjusza? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz RożekMarcin Łukawski 
Data emisji: 6.03.2019
Godzina emisji: 7.14

ml/gs

Czytaj także

Czy wszystkie planety obracają się w tę samą stronę?

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2019 07:45
– Musimy podkreślić, że mamy tu do czynienia z dwiema różnymi sytuacjami – zaczyna dr Tomasz Rożek. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy trucizna może się przeterminować?

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2019 07:45
– To zależy o jakiej truciźnie mówimy – podkreśla dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dlaczego metalowa łódka utrzymuje się na wodzie?

Ostatnia aktualizacja: 04.03.2019 07:45
– Wszystko zależy od tego, czy została zbudowana wedle prawideł sztuki – podkreśla dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń