Kruche znaczy lepsze? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Dlaczego kruche produkty bardziej nam smakują?
2019-03-26, 07:03 | aktualizacja 2019-03-26, 19:03
– Wszystko smakuje tak samo. Producenci żywności po prostu nam wmówili, że kruche jest lepsze – mówi dr Tomasz Rożek.
Posłuchaj
Dodaj do playlisty
– Im więcej zmysłów zaangażujemy w to, żeby kogoś przekonać do czegoś, tym lepiej – zaznacza ekspert radiowej Trójki. – Skuteczniejszy przekaz reklamowy jest wtedy, kiedy angażuje więcej zmysłów. Wyobrażamy sobie te smaki. Ważną rolę odgrywa również dźwięk, bo w reklamach słyszymy przełamanie np. kruchych chipsów. Dajemy się na to nabrać – dodaje.
Dlaczego kawa w reklamie wygląda lepiej niż ta przygotowana w domu? Odpowiedź na to pytanie w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 26.03.2019
Godzina emisji: 7.15
kw/gs