Dlaczego kruche produkty bardziej nam smakują?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Dlaczego kruche produkty bardziej nam smakują?
Zdjęcie ilustracyjneFoto: pixabay.com/Lela_

– Wszystko smakuje tak samo. Producenci żywności po prostu nam wmówili, że kruche jest lepsze – mówi dr Tomasz Rożek. 

Posłuchaj

Kruche znaczy lepsze? (Pytania z kosmosu/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

miód1200.jpg
W jakiej temperaturze miód traci swoje właściwości?

– Im więcej zmysłów zaangażujemy w to, żeby kogoś przekonać do czegoś, tym lepiej – zaznacza ekspert radiowej Trójki. – Skuteczniejszy przekaz reklamowy jest wtedy, kiedy angażuje więcej zmysłów. Wyobrażamy sobie te smaki. Ważną rolę odgrywa również dźwięk, bo w reklamach słyszymy przełamanie np. kruchych chipsów. Dajemy się na to nabrać – dodaje. 

Dlaczego kawa w reklamie wygląda lepiej niż ta przygotowana w domu? Odpowiedź na to pytanie w nagraniu audycji. 

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz RożekMarcin Łukawski 
Data emisji: 26.03.2019
Godzina emisji: 7.15

kw/gs

Polecane