Skąd biorą się robaki w grzybach?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Skąd biorą się robaki w grzybach?
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/Kazakov Maksim

– To trochę dziwna sytuacja, bo czasem wycinamy grzyba, sprawdzamy, wygląda na czysty i elegancki, po czym wrzucamy do siatki. Nagle, ni z tego, ni z owego biorą się tam skądś robaki – mówi dr Tomasz Rożek.

Posłuchaj

Dlaczego grzyby bywają robaczywe? (Pytania z kosmosu/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

– Podobna sytuacja jest z malinami. Czasem możemy znaleźć w tych owocach małe, białe robaczki. W rzeczywistości, to nie robaki, a larwy. Skąd się biorą? Właściwie z… powietrza. Jeśli zostawimy niezabezpieczone jedzenie na blacie kuchennym, owady zniosą na nim jajka i rozwijają się w nim larwy. To nie jest tak, że biorą się one tam znikąd – tłumaczy nasz Trójkowy specjalista.

Od czego zależy to, która część grzyba jest robaczywa? Czy zjedzenie larw jest szkodliwe? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 10.09.2019
Godzina emisji: 7.15

ml

Polecane