X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz

Czy dobrze przyrządzone sushi może być dla nas niebezpieczne?

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2019 07:20
– Jeżeli za dobrze przyrządzone sushi przyjmiemy takie, które zostało prawidłowo sprawdzone i przebadane, to jedzenie surowego mięsa ryb i innych zwierząt nie stanowi problemu. Jednak zarówno tatar, jak i surowa ryba niesie ze sobą pewne ryzyko – odpowiada dr Tomasz Rożek.
Audio
  • Czy zawsze powinniśmy bać się spożywania surowego mięsa? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/135pixels

– Jeżeli to nie jest sprawdzony dostawca, możemy wpaść w dosyć poważne kłopoty zdrowotne. Surowa ryba także może być źródłem larw pasożytów. Tak samo jest z tatarem – możemy iść do restauracji i ryzykować. To ryzyko jest oczywiście mniejsze, kiedy mięso jest poddane obróbce termicznej – tłumaczy ekspert radiowej Trójki.

Czy obróbka termiczna surowego mięsa całkowicie usuwa problem żyjących w nim larw pasożytów? Czy popularność sushi w naszym kraju istotnie przełożyła się na liczbę zatruć pokarmowych? Odpowiedzi na te pytania znajdą Państwo w dołączonym nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 29.10.2019
Godzina emisji: 7.13

kr/ml

Czytaj także

Czy gotowanie w kuchence indukcyjnej pozbawia potrawę witamin?

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2019 07:21
W tej odsłonie audycji odpowiadamy na pytanie Pana Krzysztofa: czy przygotowywanie jedzenia w kuchence indukcyjnej zmienia jego strukturę i pozbawia wartości odżywczych? 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dlaczego po wyłączeniu gazu parowanie wydaje się intensywniejsze?

Ostatnia aktualizacja: 18.09.2019 07:20
Dlaczego, gdy przygotowując posiłek, wyłączamy gaz w kuchence, para wydaje się intensywniejsza niż wtedy, gdy ten gaz był włączony? – zastanawia się jeden z naszych Słuchaczy. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy Ruchy Browna mają działanie piorące?

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2019 07:21
Kolega jednej z naszych Słuchaczek miał zwyczaj zalewania brudnych ubrań wodą, wsypywania proszku do prania i czekania aż ruchy Browna zrobią resztę. Czy postępował słusznie?
rozwiń zwiń