Co jeść, aby wzmocnić odporność?
2020-09-17, 17:09 | aktualizacja 2020-09-18, 06:09
Najwyższy czas, aby nie tylko treningiem, ale także jedzeniem zacząć budować naszą odporność przed nadchodzącą jesienią i zimą. Co radzi dietetyk?
– Warto mieć dobrą odporność jesienią, aby nie wstrzymywać treningów biegowych – mówi dietetyk dr Hanna Stolińska-Fiedorow. – Warto zadbać o regularność posiłków oraz dobry ich skład: dużo warzyw i owoców, szczególnie tych bogatych w witaminę C, bo to ona odpowiada za odporność – tłumaczy.
Posłuchaj
2:15
Co jeść, aby wzmocnić odporność przed jesienią i zimą? (Biegam bo lubię/Trójka)
Dodaj do playlisty
– Polecam szczególnie jagody camu camu, taki superfood, który zawiera najwięcej witaminy C. Dodatkowo natkę pietruszki, paprykę, na którą jest teraz sezon, i dużą ilość surowych warzyw – dodaje specjalistka.
***
Tytuł audycji: Biegam, bo lubię
Prowadzi: Krzysztof Łoniewski
Gość: dr Hanna Stolińska-Fiedorow (dietetyk)
Data emisji: 17.09.2020
Godzina emisji: 17.17
pr/mk