Jedzenie na mieście, czyli oszustwa na talerzu

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Jedzenie na mieście, czyli oszustwa na talerzu
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/Louno Morose

Temat przestępstw gastronomicznych bywa często lekceważony, mimo, że jest ich naprawdę zaskakująco dużo.

Posłuchaj

Kulinarni oszuści (Trójkowy detektyw)
+
Dodaj do playlisty
+

– Oszukiwanie klienta, to strategia, która nie buduje sympatii, która przywiązywałaby konsumenta do firmy. Jak więc zrobić coś wbrew jego woli, zachowując ową sympatię? Wystarczy swoją wolę opakować w wolę klienta i mu o tym rzecz jasna nie mówić. Trzeba ją tylko ładnie opisać i odpowiednio wycenić. Tak powstają oszustwa ciche i systematyczne – mówi Katarzyna Cygler.

W USA, gdzie prowadzone są liczne śledztwa w sprawie tego typu oszustw, biuro prokuratora stanu Nowy Jork ujawniło, że prawie 3/4 klientów restauracji, którzy zamówili znaną i drogą rybę – czerwonego lucjana – dostało inną, tyle, że w tym samym sosie. W Wielkiej Brytanii okazało się, że wiele punktów sprzedających kultowe Fish & Chips, serwuje zupełnie inne ryby, niż te, które reklamują. Co więcej, towar pochodzi często z czarnego rynku i są to nierzadko chronione gatunki. Inne śledztwo, przeprowadzone znów w USA, wykazało, że w niemal każdej restauracji serwującej sushi pojawiają się poważne przekłamania w menu.

– Okazuje się, że gastronomiczne występki łatwo jest przełknąć, pod warunkiem, że się o niczym… nie wie – podsumowuje prowadząca audycję.

***

Tytuł audycji: Trójkowy detektyw
Prowadzi: Katarzyna Cygler
Data emisji: 18.02.2020
Godzina emisji: 9.47

ml/gs

Polecane