Sztuka mówienia o jedzeniu
2018-04-01, 21:04 | aktualizacja 2018-04-01, 23:04
Niedziela Wielkanocna to dzień, w którym sprawy ducha spotykają się ze sprawami ciała. Kończy się post. Śniadanie wielkanocne to okazja, żeby rozmawiać: przy jedzeniu, ale i o jedzeniu.
Posłuchaj
Pięknie jedzenie kontra piękne mówienie o potrawach (Sztuka Kochana)
Dodaj do playlisty
Czy mówienie o potrawach może być sztuką? Czy może zastąpić samo jedzenie? Co jest trudniejsze: pięknie jeść czy pięknie mówić o potrawach?
Które słowa są smakowite, mogą pobudzić apetyt i zwiększyć przyjemność związaną z jedzeniem, a które niekoniecznie?
O tym rozmawialiśmy z prof. Jerzym Bralczykiem – wybitnym językoznawcą, autorem wielu książek, w tym książki pt. "Jeść!", której tematem jest język, używany do tego, by opowiadać o jedzeniu.
Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.
***
Tytuł audycji: Sztuka Kochana
Prowadzi: Marek Kochan
Gość: prof. Jerzy Bralczyk (językoznawca)
Data emisji: 1.04.2018
Godzina emisji: 20.06