Ujednolicenie etykietowania żywności w Unii Europejskiej

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Ujednolicenie etykietowania żywności w Unii Europejskiej
zdjęcie ilustracyjneFoto: pixabay

Komisja Europejska chce wprowadzenia obowiązkowego wspólnego systemu oznaczania wartości odżywczej produktu na etykiecie produktu do 2022 r.

Posłuchaj

Ujednolicenie etykietowania żywności w UE Cz.1
+
Dodaj do playlisty
+

W Unii Europejskiej toczy się dyskusja dotycząca ujednolicenia etykietowania żywności. Komisja Europejska chce wprowadzenia obowiązkowego wspólnego systemu oznaczania wartości odżywczej produktu na etykiecie produktu do 2022 r. Jednym z pomysłów realizacji takiego przedsięwzięcia jest system nutri-score.

To uproszczony system znakowania żywności informacją o wartości żywieniowej polegający na wyliczeniu (na podstawie szeregu kryteriów) wskaźnika, który stanowi o profilu żywieniowym danego produktu. W efekcie produkt jest oznaczony literą w odpowiednim kolorze – od A – zielona (najlepsza) do E – czerwona (najsłabsza), prezentowaną na froncie etykiety.


Tytuł audycji: Euranet Plus – Żyjemy w Europie
Prowadzi: Monika Suszek, Elżbieta Korczyńska-Jordan, Magdalena Dercz
Data emisji: 16.12.2020
Godzina emisji: 11:20, 12:19, 13:40, 14:40

Pobierz audycję

Pobierz audycję

Pobierz audycję

Pobierz audycję

Pobierz licencję


Polecane