Ujednolicenie etykietowania żywności w Unii Europejskiej
2020-12-16, 11:12 | aktualizacja 2021-01-20, 10:01
Komisja Europejska chce wprowadzenia obowiązkowego wspólnego systemu oznaczania wartości odżywczej produktu na etykiecie produktu do 2022 r.
Posłuchaj
W Unii Europejskiej toczy się dyskusja dotycząca ujednolicenia etykietowania żywności. Komisja Europejska chce wprowadzenia obowiązkowego wspólnego systemu oznaczania wartości odżywczej produktu na etykiecie produktu do 2022 r. Jednym z pomysłów realizacji takiego przedsięwzięcia jest system nutri-score.
To uproszczony system znakowania żywności informacją o wartości żywieniowej polegający na wyliczeniu (na podstawie szeregu kryteriów) wskaźnika, który stanowi o profilu żywieniowym danego produktu. W efekcie produkt jest oznaczony literą w odpowiednim kolorze – od A – zielona (najlepsza) do E – czerwona (najsłabsza), prezentowaną na froncie etykiety.
Tytuł audycji: Euranet Plus – Żyjemy w Europie
Prowadzi: Monika Suszek, Elżbieta Korczyńska-Jordan, Magdalena Dercz
Data emisji: 16.12.2020
Godzina emisji: 11:20, 12:19, 13:40, 14:40