W roli głównej: kiszona kapusta

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
W roli głównej: kiszona kapusta
Jedzenie kiszonej kapusty wzmacnia nasz układ odpornościowyFoto: Dani Vincek/Shutterstock

– Kapustki nadobnej, osobno obrawszy, fasę jednę na to obróciwszy, na poły główki przekrawając, nadobnie je ułożyć, ćwikiełką przekładać, koprzyku do niej nakłaść: tedy będzie i smaczna, i czerwona, także i rosołek z niej będzie nadobny i onymi ziółki pięknie pachnący – jeden z pierwszych przepisów na kiszoną kapustę znalazł się w... "Żywocie człowieka poczciwego" Mikołaja Reja. Dlaczego coś tak lubianego, a zarazem prozaicznego, inspirowało i nadal inspiruje artystów?

Choć kojarzy nam się swojsko, a nie z wykwintną kuchnią francuską, we Francji nazywają ją choucroute. A słówko chou jest sposobem wyrażania czułości. Mon chou można powiedzieć do ukochanej osoby albo do małego dziecka. Choucroute, czyli kiszona kapusta, to bohaterka kolejnego odcinka programu Anny Kwiatkowskiej "Podróże ze smakiem".


Posłuchaj

51:12
Wcale nie taka banalna kiszona kapusta (Podróże ze smakiem/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Co o kapuście kiszonej myśleli znakomici poeci i pisarze – Adam Mickiewicz, Władysław Reymont, Maria Dąbrowska?
O tym w rozmowie z Aleksandrą Imosą  przewodniczką muzealną i współorganizatorką festiwali kiszonej kapusty. Tradycję kiszonej kapusty w kuchni alzackiej i francuskiej przybliża Izabela Rabehanta – mieszkająca we Francji od lat autorka bloga "Moja Alzacja", zaś Waldemar Sulisz, dyrektor Europejskiego Festiwalu Smaku, przedstawia najbardziej niezwykłe i tradycyjne polskie potrawy z kiszonej kapusty właśnie. 

oliwa oliwki oliwa z oliwek 1200.jpg
Fakty o mitycznej oliwie

W programie także o tajemnicach kiszenia kapusty i nieoczywistych smakowych zestawieniach. Opowieściom i rozmowom towarzyszom piosenki o kiszonej kapuście  polskie, francuskie, angielskie i niemieckie. 

***

Tytuł audycji: Podróże ze smakiem
Prowadzi: Anna Kwiatkowska
Data emisji: 29.11.2020
Godzina emisji: 12.07

Polecane