Watykan od kuchni, czyli co znajduje się na papieskim stole

Jan Paweł II lubił pierogi, Benedykt XVI przywiązany jest do bawarskiej kuchni, a Franciszek - do swej rodzimej z Argentyny. Żołnierz Gwardii Szwajcarskiej David Geisser opisał Watykan od kuchni.

2014-10-24, 15:35

Watykan od kuchni, czyli co znajduje się na papieskim stole

"Papieska Gwardia Szwajcarska. Buon appetito" została wydana na razie po niemiecku, ale wkrótce ukażą się jej tłumaczenia na włoski i angielski - podał portal Vatican Insider.
24-letni Szwajcar z okolic Zurychu, kucharz z zawodu, jest w papieskiej straży przybocznej halabardnikiem i stoi na warcie przy bramach Państwa Watykańskiego. Służbę, rozpoczętą na kilka dni przed zapowiedzią abdykacji Benedykta XVI w lutym 2013 roku, zakończy w marcu przyszłego roku
Niespełna dwa lata za Spiżową Bramą postanowił opisać przez pryzmat swych kulinarnych pasji.
Pisząc o Janie Pawle II Geisser wymienia przede wszystkim polskie pierogi. Ulubione smakołyki Benedykta XVI pochodzą z kuchni jego rodzinnej Bawarii: biała kiełbasa z dodatkiem cebuli, pieczeń wieprzowa. Wśród dań preferowanych przez papieża Franciszka Geisser wspomina przede wszystkim o argentyńskich empanadas, czyli pieczonych pierogach z mięsem i warzywami i o befsztyku z grilla. Nie mogło też zabraknąć fragmentu o ulubionym napoju papieża, czyli yerba mate i deserze dulce de leche, czyli mlecznym kremie o smaku waniliowym.

W ciągu półtora roku pontyfikatu stał się on ulubionym przysmakiem w Domu świętej Marty, gdzie mieszka Franciszek i gdzie zatrzymują się kościelni dostojnicy odwiedzający Watykan.
Autor książki wśród ulubionych dań dostojników watykańskich wymienił saltimbocca alla romana, czyli cielęcinę z szynką i szałwią oraz kopytka - gnocchi z pesto.
PAP/asop

''

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej