Białoruskie zakłady surowo kontrolują mięso i mleko

Białoruskie mleczarnie i zakłady mięsne mają wzmocnić kontrolę jakości surowca i gotowej produkcji. To ma zapewnić dobrą jakość białoruskiej produkcji, również tej sprzedawanej na rosyjskim rynku.

2014-10-28, 15:02

Białoruskie zakłady surowo kontrolują mięso i mleko
. Foto: Flickr/FotoosVanRobin

Posłuchaj

Białoruskie zakłady surowo kontrolują mięso i mleko, relacja (IAR) WłodzimierzPac, Mińsk
+
Dodaj do playlisty

W Ministerstwie Rolnictwa i Zaopatrzenia Białorusi przeprowadzona została narada z udziałem dyrektorów mleczarni i masarni. Otrzymali oni polecenie wprowadzenia maksymalnie surowej kontroli mleka i mięsa trafiającego do przerobu oraz już gotowych wyrobów.

W październiku Rosja poinformowała o wykryciu genomu afrykańskiego pomoru świń w wyrobach zakładów mięsnych z Orszy, Mińska i Mohylewa. Białoruscy specjaliści wyjaśniają obecnie jak mogło do tego dojść. Rosja tymczasowo wstrzymała import wędlin z tych zakładów mięsnych.
Białoruskie produkty spożywcze dotychczas były cenione na rosyjskim rynku. Dlatego miejscowi specjaliści starają się szybko wyjaśnić okoliczności przedostania się genomu do wędlin i sprawić, aby taka sytuacja nie powtórzyła się w przyszłości.
IAR, abo

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej