Światowy Dzień Żywności: w Polsce marnuje się rocznie 9 milionów ton żywności

Warsztaty zdrowego odżywiania, szkolenia jak nie marnować żywności, a także pochody i korowody w różnych miastach wzywające do ograniczenia marnotrawstwa jedzenia organizują w piątek z okazji ustanowionego przez ONZ Światowego Dnia Żywności polskie banki żywności.

2015-10-16, 14:57

Światowy Dzień Żywności: w Polsce marnuje się rocznie 9 milionów ton żywności
. Foto: Glow Images/East News

Posłuchaj

Maria Kowalewska z Federacji Polskich Banków Żywności podkreśla, że to, jak traktujemy jedzenie, jest nie tylko naszą sprawą: x 1 Światowy Dzień Żywności marnowanie jedzenia nie jest obojętne
+
Dodaj do playlisty

Happeningi i tzw. strajki żywnościowe zaplanowano m.in. w Krakowie, Częstochowie, Kielcach, Poznaniu, Olsztynie, Elblągu i Białymstoku. W różnych miastach przy supermarketach przewiduje się pokazy, jak przygotować posiłki, aby nie marnować jedzenia. Szkoły organizują specjalne warsztaty dla uczniów.

W Polsce sami konsumenci wyrzucają na śmietnik około 2 mln ton jedzenia - tyle, ile byłoby w stanie wyżywić 2 mln ludzi - podkreślił w rozmowie z PAP prezes Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski. - W naszych najnowszych badaniach 60 proc. społeczeństwa przyznało się, że marnuje żywność, więc świadomość marnowania jedzenia jest - zauważył.

Marnowanie jedzenia nie jest obojętne

Maria Kowalewska z Federacji Polskich Banków Żywności podkreśla, że to, jak traktujemy jedzenie, jest nie tylko naszą sprawą: każdy z nas, jeżeli wyrzuca jedzeni ma wpływ na całą gospodarkę żywnością. Dlatego Organizacja Narodów Zjednoczonych - wśród celów na lata 2015 - 2030 podkreśliła ograniczenie marnowania żywności. - Jeżeli ktoś marnuje żywność, produkt, który był wytworzony w tym celu, żeby został skonsumowany - to jego zasób ubożeje i nie dotrze do osób, które go potrzebują - argumentuje specjalistka. Jak wyjaśnia, przekłada się to też na wzrost cen produktów. - W skali rynkowej to oznacza, ze dany produkt będzie miał wyższą cenę. Będzie trudniej dostępny dla tych dla których każda złotówka, cent czy gorsz się liczy - mówi Maria Kowalewska.

Około 9 milionów ton żywności

Specjalistka podkreśla też, że w wielu rejonach świata żywności dramatycznie brakuje, a w Europie - także w Polsce - marnuje się ją na duża skalę. Straty dotyczące naszych portfeli można policzyć: W Polsce marnuje się rocznie około 9 milionów ton żywności. Z tego 2 miliony przypada na indywidualnych konsumentów. - Jeżeli przeliczyć ile to nas kosztuje w ciągu miesiąca - jest to od 25 do 45 złotych na osobę. W czteroosobowej rodzinie można zaoszczędzić od tysiąca do dwóch tysięcy rocznie - wylicza Maria Kowalewska.
Korzystnym zjawiskiem jest to, że coraz mniej marnują producenci i dystrybutorzy produktów spożywczych, którzy przekazują nadwyżki Bankom Żywności. Stąd produkty trafiają do stołówek, jadłodajni i organizacji, które przygotowują paczki żywnościowe dla potrzebujących. Banki Żywności przyjmują między innymi niesprzedane nadwyżki produktów sezonowych.

REKLAMA

Miliony ludzi na świecie cierpią wciąż z powodu głodu i niedożywienia


Z powodu „niesprawiedliwego podziału owoców ziemi” oraz niedostatecznego rozwoju rolnictwa miliony ludzi na świecie cierpią wciąż z powodu głodu i niedożywienia. Papież Franciszek pisze o tym w specjalnym przesłaniu do dyrektora generalnego FAO - Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa - z okazji 70-lecia jej istnienia i przypadającego dziś światowego dnia żywności.
Przyczyn tego stanu rzeczy papież upatruje w gorączkowej pogoni za zyskiem, skoncentrowaniu się na własnych interesach i niesprawiedliwej polityce. Przezwyciężenie go, podkreśla Franciszek, jest ambitnym celem, z którego realizacją nie wolno dłużej zwlekać. Jesteśmy milczącymi i bezsilnymi świadkami sytuacji, których nie sposób wiązać wyłącznie z kryzysem gospodarczym. Zamiast ogólnikowego apelowania o współpracę i kierowanie się dobrem wspólnym, trzeba postawić sobie pytanie, czy nadal można godzić się na to, aby zasoby pozostawały w rękach nielicznych, a większość zadowalać musiała się okruchami z pańskiego stołu?
Podsumowując papież Franciszek przypomina, że „kluczem do autentycznego rozwoju jest miłość społeczna”.

Expo w Mediolanie obchodzony będzie światowy dzień żywności

Na światowej wystawie Expo w Mediolanie obchodzony będzie dziś światowy dzień żywności. W uroczystościach udział weźmie sekretarz generalny ONZ Ban Ki-moon, któremu przekazana zostanie tzw. karta mediolańska, podpisana już przez ponad milion osób Sygnatariusze dokumentu wierzą, że świat bez głodu jest możliwy i dlatego zobowiązują się przyczynić się do zwalczenia go do roku 2030 roku. Podpisując kartę chcą realizować Cele na rzecz Zrównoważonego Rozwoju, promowane przez Organizację Narodów Zjednoczonych. Ban Ki-moon zawiezie ten dokument do jej nowojorskiej siedziby. W czasie pobytu na Expo sekretarz generalny weźmie udział w zorganizowanej tam z okazji światowego dnia żywności konferencji pod nazwą "Finanse dla żywności", na którą przyjedzie też m.in. amerykański sekretarz stanu John Kerry. Wczoraj Ban Ki-moon odwiedził rzymski parlament i przemawiał na sesji z okazji 60-lecia przyjęcia Włoch do ONZ.

Banki żywności redystrybuują produkty

Banki żywności w Polsce powstały na początku lat 90. XX wieku. To organizacje, których misją jest zagospodarowanie żywności wyprodukowanej w nadmiarze na cele społeczne - jak zauważył prezes FPBŻ - "dla grup, których nie stać na przygotowanie posiłków". Obecnie we wszystkich województwach działają 32 takie banki. Mają własne magazyny, chłodnie, mroźnie, czy samochody do przewozu produktów chłodniczych. Współpracują z różnymi firmami, produkującymi i dystrybuującymi jedzenie.
- Tylko w roku 2014 banki żywności zagospodarowały 47 tys. ton produktów, które trafiły do osób potrzebujących za pośrednictwem 4 tys. organizacji i instytucji. Banki żywności nie zajmują się bowiem samodzielnie rozdawaniem tej żywności, ale znajdują partnerów społecznych, działających lokalni" - przypomniał Borowski.
Żywność z banków żywności trafia m.in. do niepełnosprawnych, seniorów, dzieci, rodzin wielodzietnych oraz bezdomnych.

Ważna jest edukacja

Banki żywności ponadto zajmują się edukacją, jak nie marnować jedzenia i prawidłowo się odżywiać. Od czerwca 2015 do kwietnia 2016 mają zaplanowane zorganizowanie 4 tys. warsztatów dla uczniów i osób starszych.
Światowy Dzień Żywności Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) ustanowiła go w 1979 r. Obchodzony jest co roku 16 października. Dzień ma służyć pogłębieniu wiedzy o globalnych problemach żywnościowych i wzmocnieniu poczucia solidarności w walce z głodem, niedożywieniem i ubóstwem w różnych regionach Ziemi.
Zmniejszenie o połowę marnotrawstwa żywności w ramach wzorów zrównoważonej produkcji i konsumpcji zakłada jeden z celów rozwojowych ONZ do roku 2030.
Z ogłoszonego w środę raportu Federacji Polskich Banków Żywności "Nie marnuj jedzenia 2015" wynika, że w polskich domach rocznie marnuje się blisko 2 mln ton żywności. Najwięcej wyrzuca się pieczywa, owoców, wędlin, warzyw oraz jogurtów.
Do marnotrawstwa żywności, według raportu, przyznaje się 60 proc. Polaków w wieku 18-75 lat. Głównym powodem wyrzucenia jedzenia do kosza jest nieważny termin przydatności do spożycia, przyczyną są jednak również niewłaściwe przechowywanie żywności, zbyt duże porcje posiłków, zakup złego jakościowo produktu, zbyt duże zakupy, a także niesmaczny produkt.

IAR/PAP, abo

 

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej