Dietetyk: jajka ugotowane na miękko są zdrowsze od tych na twardo
- Najzdrowsze jajka to jajka na miękko. Najzdrowsze, czyli takie, które podczas przygotowywania nie tracą wartości odżywczych - wyjaśnił dietetyk dr Marcin Mandryk.
2016-03-25, 11:00
Jak podkreślił dr Marcin Mandryk, podczas przygotowywania jajek należy zwracać uwagę na czas ich gotowania. - Na pewno nie należy przekraczać czasu 10 minut, optymalnie to cztery do pięciu minut - wskazał dietetyk.
Jedno jajko to około 80 kalorii. - Jeżeli ktoś liczy kalorie, to nie powinien się obawiać, że jak zje jajko, to przytyje. Należy raczej obawiać się dodatków, typu majonez - dodał Mandryk.
Polska Agencja Prasowa z kamerą odwiedziła fermę drobiu w Rykach, gdzie produkowanych jest 150 tysięcy jajek dziennie. Przedsiębiorstwo funkcjonuje od 1978 roku.
PAP, kk
REKLAMA