Jeden z najzdrowszych produktów spożywczych, który nigdy się nie znudzi
Twierdzenie, że spożywanie więcej niż 3 jajek tygodniowo jest szkodliwe, zostało już dawno obalone. Dziś jaja uznawane są za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Do tego można przygotowywać je na mnóstwo sposobów, dzięki czemu nigdy nam się nie znudzą.
2017-01-22, 17:07
Jajeczny mit
Ze względu na znajdujący się w jajkach cholesterol dietetycy w latach 70. XX wieku dopatrywali się związku między ilością spożytych sztuk a miażdżycą. Obecnie zmieniono już poglądy. Okazało się, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie organizmowi nasyconych kwasów tłuszczowych niż cholesterolu. Jeśli jesteśmy zdrowi i nie mamy żadnych przeciwskazań, możemy śmiało jeść jajka, choć jednak nie bez ograniczeń.
Powiązany Artykuł
![miód 1200.jpg](http://static.prsa.pl/images/3a299737-26e6-437f-842d-8bbe61615f39.jpg)
Wybieramy najlepszy miód
Białko, którego organizm nie produkuje
Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Zawiera ono wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować. Wartość białka z jajka jest znacznie lepsza od tego w mleku czy wołowinie. Jego zawartość w jednym jajku ma taką samą wartość jak w 30 g mięsa, a jednak jest dużo tańsze. Spożycie jednego jajka zaspokaja ok. 25 proc. zapotrzebowania dorosłego człowieka na białko.
![](http://static.prsa.pl/images/071a39ca-8360-441b-a95f-eda5fcdafc93.jpg)
Bogactwo wartości odżywczych
Jaja są bogate w różnego rodzaju składniki odżywcze: witaminy A, D, E, K oraz B2 i B12, składniki mineralne: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk, selen. W żółtku jest beta-karoten i luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie. Jaja mają korzystny skład tłuszczu: na 5 g zawartego w jednym jajku (żółtku) tylko 0,1 g stanowią „złe” nasycone kwasy tłuszczowe. Wiele jest w nich za to niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 i omega-6, których nie potrafi syntetyzować. Zjedzenie jednego lub dwóch jaj dziennie może pomóc w zwalczaniu infekcji. Są one bogate w selen, który jest bardzo korzystny dla naszego układu odpornościowego. Dodatkowo pomaga w regulacji hormonu tarczycy.
REKLAMA
Powiązany Artykuł
![kokos mleko kokosowe 1280.jpg](http://static.prsa.pl/images/798a7c59-6532-461c-93f2-4c8c2a729d88.jpg)
Na słodko, na słono, na zdrowie!
Co z tym cholesterolem?
Do niedawna jajka cieszyły się złą sławą ze względu na zawarty w nich cholesterol. Okazało się jednak, że nie mają go tak dużo, jak przypuszczano – ok. 200 mg w 100 g (jajko waży 50–60 g). Poza tym, w żółtku jest nie tylko cholesterol, ale także lecytyna, która rozbija go na małe cząstki, zapobiega przyczepianiu się do ścian naczyń krwionośnych i reguluje jego poziom. Trzeba też pamiętać, że nasz organizm też sam wytwarza cholesterol, bo jest on potrzebny do wielu przemian metabolicznych, produkcji hormonów, soli żółciowych i wchodzi w skład błon komórkowych.
![](http://static.prsa.pl/images/127d14cc-6926-4ade-867f-8ce695e55240.jpg)
Jak dużo to za dużo?
Zdaniem dietetyków osoby zdrowe mogą jadać 4–5 jajek w tygodniu. Niektórzy uważają, że bez obawy możemy zwiększyć ich liczbę nawet do 1–2 sztuk dziennie. Norma WHO to 10 jajek tygodniowo. W przypadku osób z podwyższonym poziomem cholesterolu, cierpiących na cukrzycę lub choroby układu krążenia zaleca się zjedzenie 1–2 jaj tygodniowo. Ograniczenia dotyczą czasem tylko żółtka – zakazane jest w schorzeniach wątroby ze względu na zawarty w nim tłuszcz. Natomiast białko można jeść bez limitów, byle nie przekraczać dziennej normy białka jako składnika odżywczego. Jajka zakwaszają organizm, więc najlepiej łączyć je z zasadotwórczymi warzywami, np. ze szczypiorkiem, pomidorem czy sałatą.
Aleksandra Rybińska
REKLAMA