Proste przepisy na wielkanocne jaja faszerowane

Jajko to symbol nowego i odradzającego się życia, a także niezbędny i główny element wielkanocnego śniadania. Przedstawiamy kilka propozycji na to, jak przygotować pyszne jajka faszerowane.

2017-04-14, 12:00

Proste przepisy na wielkanocne jaja faszerowane
Zdjęcie ilustracyjne.Foto: Agnes Kantaruk/Shutterstock.com

JAJKA FASZEROWANE Z SZYNKĄ

Składniki:

- 5 jajek
- 4 łyżki majonezu
- kilka rzodkiewek
- 2 małe ogórki kiszone
- 10 dkg szynki
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

REKLAMA

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. W drobniutką kostkę kroimy szynkę, ogórki i rzodkiewki. Mieszamy składniki z kilkoma łyżkami majonezu, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz nakładamy na połówki jajek i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Zdjęcie ilustracyjne.             Foto: vaivirga/Shutterstock.com


JAJKA Z PIECZARKOWYM WNĘTRZEM

Składniki:

REKLAMA

- 5 jajek
- plaster sera żółtego
- 100 g pieczarek
- szczypiorek
- łyżka masła
- łyżka majonezu
- łyżka jogurtu naturalnego
- pieprz, sól

Powiązany Artykuł

Mazurek fota 1024.jpg
Zdrowy czekoladowy mazurek bez pieczenia [WIDEOPRZEPIS]

Sposób przygotowania:

Gotujemy jajka na twardo i zostawiamy do wystudzenia. Następnie obieramy ze skorupek, przecinamy wzdłuż na pół, wyjmujemy żółtka, rozgniatamy je i wrzucamy do osobnej miski. Pieczarki kroimy na drobne kawałki i smażymy na maśle. Odstawiamy do wystudzenia. Do żółtek dodajemy pieczarki, posiekany drobno ser oraz szczypiorek, łyżkę jogurtu i łyżkę majonezu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, a następnie dokładnie mieszamy.
Gotowym nadzieniem faszerujemy jajka i wstawiamy je na kilka godzin do lodówki.


Zdjęcie ilustracyjne.                         Foto: DarZel/Shutterstock.com

REKLAMA

JAJKA WYPEŁNIONE TUŃCZYKIEM

Składniki:

- 4 ugotowane jajka
- puszka tuńczyka
- łyżeczka tartego chrzanu
- 2 łyżki majonezu
- kilka zielonych oliwek
- sól, pieprz
- szczypiorek

Sposób przygotowania:

REKLAMA

Jaja obieramy i kroimy na połówki. Wyjmujemy żółtka i mieszamy je z rozdrobionym tuńczykiem, pokrojonymi oliwkami oraz z chrzanem i majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Połówki białek wypełniamy masą, nadając im kształt całych jajek.


Smacznego!



Aleksandra Rybińska


Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej