Jak to jest z jakością mięsa w Polsce?

Kiedyś mięso było znacznie lepsze niż dzisiaj. Bo dziś to chemia i w ogóle wszystko sztuczne - tego rodzaju opinie krążą nie tylko wśród zwykłych konsumentów. Czasem bezwiednie utwierdzają ją naukowcy, wypowiadając się krytycznie o branży czy braku dostatecznej informacji na temat sprzedawanych produktów żywnościowych.

2017-11-03, 12:58

Jak to jest z jakością mięsa w Polsce?
Zdjęcie ilustracyjne. Foto: Shutterstock

Posłuchaj

Polskie mięso coraz lepsze jakościowo (Aleksandra Tycner)
+
Dodaj do playlisty

Jak jednak mówi Witold Choiński ze związku Polskie Mięso, jakość mięsa w Polsce jest coraz lepsza, a nie gorsza. - Zrobiliśmy dwa lata temu badania, które pokazywały, że polska wieprzowina jest dużo lepszej jakości, niż ta, która była kiedyś. Te dane pokazują jaką wartość odżywczą ma wieprzowina, jak zmienił się profil kwasów tłuszczowych w tym mięsie, ile zawiera substancji ważnych dla organizu, takich jak chociażby hemoglobina - dodaje.

Czytajmy etykiety

Kiedyś na przykład boczek wieprzowy zawierał około 60 procent tłuszczu, dziś ma go 15 procent. - W schabie jest około 3 procent tłuszczu  - podkreśla Choiński. Rozmówca zachęca konsumentów do czytania etykiet produktów, zwłaszcza takich jak mięso pakowane próżniowo. Można się z nich dowiedzieć, skąd pochodzi mięso oraz kiedy i w jakich warunkach zostało wyprodukowane. Jeśli natomiast kupujemy produkt świeży, to takie informacje może nam przekazać sprzedawca.

Bo w interesie samej branży jest, żeby konsumenci byli zadowoleni. I kolejny raz trzeba dodać, że każda legalnie sprzedawana w Polsce żywność jest zdrowa. Może konsumentom nie smakować, ale to inna historia.

NRG, Jedynka, Aleksandra Tycner

Polecane

Wróć do strony głównej