Polscy producenci drobiu nie mają w Chinach łatwo
Drób z Polski ciągle nie może być sprzedawany na większą skalę na rynku chińskim. Nasz kraj spełnia już wszystkie wymogi sanitarne, ale tamtejsze procedury odblokowania eksportu z Polski są długie i skomplikowane.
2018-06-01, 13:32
Posłuchaj
Polscy producenci drobiu nie mają w Chinach łatwo (Aleksandra Tycner/Naczelna Redakcja Gospodarcza)
Dodaj do playlisty
Przedstawiciel Krajowej Rady Drobiarstwa w Szanghaju Radosław Szczepański mówi, że obecnie jest 5 polskich zakładów, dopuszczonych do eksportu do Chin. Dodatkowo, 27 zakładów jest na liście aplikacyjnej.
- Chiny są trudnym rynkiem. Chińczyk jest też klientem wymagającym, patrzy na jakość, chce wiedzieć skąd pochodzi. Poza tym jest bardzo duża konkurencja, każdy chce tam być - dodaje.
Zdrowy polski drób
W Chinach europejska żywność uchodzi za zdrową. Radosław Szczepański wskazuje, że Polska jest konkurencyjna pod względem jakości, ale trzeba o tym poinformować chińskiego konsumenta i promować ją na tamtejszym rynku. To zadanie na najbliższe lata.
Naczelna Redakcja Gospodarcza, Jedynka, Aleksandra Tycner, md
REKLAMA
REKLAMA