Wycofano koreańskie dania. Za ostre dla Duńczyków
Dania wycofała z rynku kilka pikantnych produktów z makaronem ramen. Duńska Agencja ds. Weterynarii i Żywności oceniła, że zawarta w nich kapsaicyna, pochodząca z papryk chili, może zatruć konsumentów.
2024-06-12, 12:20
Z powodu niebezpiecznej pikantności wycofano wyprodukowane przez południowokoreańską firmę Samyang trzy smaki z potraw błyskawicznych ramen. To Buldak 3x Spicy & Hot Chicken, 2x Spicy & Hot Chicken oraz Gorący gulasz z kurczaka. Duńska agencja ds. żywności wezwała we wtorek do wycofania produktów, wydając ostrzeżenie ws. ryzyk i wzywając konsumentów do nie spożywania produktów, jeśli zostały już zakupione. Jak stwierdzono, spożycie tych zup, reklamowanych jako "ekstremalnie ostre", może wiązać się "z poważnym zatruciem".
"Brak problemów z jakością"
Po wydaniu duńskiej decyzji z producentem skontaktowało się BBC, w odpowiedzi któremu firma Samyang stwierdziła, że nie ma problemu z jakością jedzenia. "Rozumiemy, że duński urząd ds. żywności wycofał te produkty nie ze względu na problemy z ich jakością, ale dlatego, że stwierdzono, że są zbyt ostre" – przekazano w oświadczeniu. Jak dodano, "produkty są eksportowane na cały świat i po raz pierwszy zostały wycofane z powyższego powodu".
"Ryzyko zatrucia"
Duńska Agencja ds. Weterynarii i Żywności stwierdziła, że zawartość kapsaicyny w pojedynczym opakowaniu jest "tak wysoka, że stwarza ryzyko ostrego zatrucia u konsumenta".
Nie wiadomo, czy powodem duńskiej decyzji są jakiekolwiek zgłoszenia ws. zbyt pikantnych produktów.
REKLAMA
Posłuchaj
Kapsaicyna to związek chemiczny występujący w papryczkach chili, który powoduje uczucie pieczenia. Kiedy jemy papryczki, kapsaicyna uwalnia się do śliny i wiąże się z receptorami w jamie ustnej.
- Kimchi. Koreańska kiszonka, którą pokochali Polacy
- Ostrość da się zmierzyć. Co decyduje o pikantnym smaku?
pg,bbc
REKLAMA
REKLAMA