Jest lepsza, ale nadal droższa. Żywność ekologiczna

Jak pokazuje raport kampanii "Przestaw się na eko – szukaj Euroliścia" Polskiej Izby Żywności Ekologicznej Polacy i Polki nadal nie wiedzą, jak rozpoznać żywność ekologiczną. 

2024-09-23, 22:04

Jest lepsza, ale nadal droższa. Żywność ekologiczna
23 września przypada European Organic Day. Foto: Raul Mellado Ortiz/Shutterstock

Żywność ekologiczną produkuje się z poszanowaniem środowiska i klimatu, bez używania nawozów sztucznych i polepszaczy,  a badania dowodzą, że jest zdrowsza dla naszego organizmu. 23 września Polska Izba Żywności Ekologicznej świętowała European Organic Day i przypominała o potrzebie rozwoju rynku żywności ekologicznej w Polsce. 


Posłuchaj

Żywność ekologiczna (Zmiana klimatu) 23:19
+
Dodaj do playlisty

 

Mimo że kupowanie żywności ekologicznej deklaruje aż 81,9 proc. respondentów uczestniczących w badaniu, to tylko 13,4 proc. z nich zawsze sprawdza, czy jest ona certyfikowana, czyli oznaczona unijnym symbolem Euroliścia. 

***

REKLAMA

Audycja: Zmiana klimatu
Prowadzi: Katarzyna Dydo
Gość: Krystyna Radkowska (prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej)
Data emisji: 23.09.2024
Godzina emisji: 19.06

PR24


Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej