To będzie wielka porcja frytek. Oto ziemniak gigant z Wielkopolski

Tytuł największej wielkopolskiej pyry zdobył ziemniak ważący 1790 g. Był uprawiany w Kołaczkowie w powiecie wrzesińskim, a właściciele chcą z niego zrobić frytki. 

2024-10-13, 09:45

To będzie wielka porcja frytek. Oto ziemniak gigant z Wielkopolski
Ważący 1790 g ziemniak zdobył tytuł największej wielkopolskiej pyry. Foto: Facebook - gmina Kołaczkowo

Rozstrzygnięcie tegorocznego konkursu odbyło się w Grodźcu w powiecie konińskim. Udział w rywalizacji zgłosiło 96 kół gospodyń wiejskich z całej Wielkopolski startujących w dwóch konkursach: na największą pyrę i najsmaczniejszą potrawę z ziemniaków.

Największą pyrą okazał się ziemniak zgłoszony przez KGW "Kołaczkowianki" z powiatu wrzesińskiego. Jego waga wyniosła 1790 g. Drugie miejsce zajął ziemniak KGW Kuźnia z powiatu pleszewskiego o wadze 1730 g. Trzecią najcięższą pyrą okazała się bulwa KGW w Sobiesenkach Drugich z powiatu kaliskiego ważąca 1615 g. Rekord sprzed dwóch lat nie został pobity. Zwycięski ziemniak ważył wtedy 2276 g.

Kartofel "Kołaczkowianek" jest odmiany Satina i uprawiany był na frytki. Przewodnicząca koła Mieczysława Michałowska powiedziała, że waga zwycięskiego ziemniaka to efekt przypadku. - Był hodowany tak, jak wszystkie pyry - stwierdziła. Jak dodała, tegoroczne zbiory ziemniaków w rejonie Kołaczkowa były obfite.

REKLAMA

Największy ziemniak i najsmaczniejsza potrawa

Konkurs na najsmaczniejszą potrawę z ziemniaków wygrało KGW w Biernatkach z powiatu kaliskiego. Gospodynie zaprezentowały jury placki ziemniaczane nadziewane gęsiną. Na drugim miejscu znalazło się KGW w Będziechowie w powiecie tureckim, które do konkursu zgłosiło tort ziemniaczany na słodko. Na najniższym stopniu podium stanęły gospodynie z Jedlca w powiecie pleszewskim, autorki grucholców podanych z zupą i babeczkami.

Zdobywcy miejsc na podium oraz wyróżnień otrzymali nagrody finansowe od organizatora konkursu - Samorządu Województwa Wielkopolskiego.

Była to czwarta edycja wydarzenia. Jak poinformowali w komunikacie organizatorzy, przedsięwzięcie ma na celu kultywowanie regionalnych tradycji kulinarnych i podkreślenie znaczenia pyry, która od lat stanowi wizytówkę Wielkopolski.

Czytaj także:

PAP/bartos

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej