Witamina C. Jak pomaga naszemu organizmowi? Ekspert wyjaśnia

- Witamina C robi wiele dobrego dla naszego zdrowia, jest przeciwutleniaczem opóźniającym proces starzenia, pomaga w gojeniu ran oraz w produkcji hormonów - powiedział w Polskim Radiu 24 dr Michał Sutkowski.

2024-12-05, 20:15

Witamina C. Jak pomaga naszemu organizmowi? Ekspert wyjaśnia
Cytryna ma średni poziom zawierania witaminy C. Jest jej więcej w kiszonej kapuście, papryczce chili oraz w cebuli.Foto: Pixabay/Coleur

Gość audycji przypomniał, że pojęcie "witamina" pochodzi od polskiego biochemika, Kazimierza Funka. Witamina C jest nam bardzo potrzebna bo ludzie, karpie, pstrągi tęczowe i świnki morskie, nie potrafią produkować jej samodzielnie. Co wynika z braku tylko jednego enzymu potrzebnego do jej wytwarzania i dlatego trzeba ją cały dostarczać do naszego organizmu.


Posłuchaj

dr Michał Sutkowski gościem Polskiego Radia 24 (audycja "Samo zdrowie") 27:30
+
Dodaj do playlisty

 

- Witamina C jest potrzebna do tworzenia kolagenu tkanki łącznej, czyli czegoś co jest potrzebna dla naszych kości, ścięgien i wiązadeł. W przypadku oparzeń pojawia się większa potrzeba wchłonięcia tej witaminy. Jako przeciwutleniacz jest także potrzebna do produkcji enzymów. Ułatwia gojenie ran -  tłumaczył dr Sutkowski.

Pomaga w przeziębieniu, ale mniej niż sądzimy

W opinii dr Sutkowskiego jednym z najbardziej rozpowszechnionych mitów jest założenie, że jej przyjmowanie uchroni nas przed przeziębieniem. A ona ma tylko znaczenie pomocnicze w samym leczeniu.  Zapobieganiu w przeziębieniu, ale w takich sytuacjach, gdy ktoś uprawia sporty ekstremalne, takie jak np. biegi maratońskie lub górskie narciarstwo wyczynowe. U takich sportowców witamina C zwiększa wyleczalność nawet o połowę. Ale u zwykłego śmiertelnika nie pomaga już tak wyraźnie. Przyspiesza powrót do zdrowia u około 8 procent u dzieci i o około 14 procent u dorosłych. Najwięcej witaminy jest nie w cytrynie jak często myślimy, tylko np. w kiszonej kapuście, papryczce chili i w cebuli.

REKLAMA

Kiedy może zaszkodzić jej nadmiar?

 - Przy infekcjach zwiększa się zapotrzebowanie na witaminę C, ale nie do tego stopnia, aby ją jeść w nadmiarze. Pomaga też w przyswajaniu żelaza. Poprawia także pracę hormonów np. kory nadnerczy. Witaminą C można sobie zaszkodzić, ale tylko wtedy gdy weźmiemy jej potężne dawki lub mamy poważne schorzenia nefrologiczne. Bo to może prowadzić do kwasicy i do kamicy nerkowej, ale my nadmiar witaminy usuwamy moczem. Ale trzeba pamiętać, że zapotrzebowania na nią jest większe w przypadku nastolatków i kobiet w ciąży - powiedział dr. Michał Sutkowski. 

***

AudycjaSamo zdrowie
Prowadząca: Małgorzata Telmińska
Gość: dr Michał Sutkowski, lekarz
Data emisji: 05.12.2024
Godzina emisji: 19.33

PR24

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej