Bakterie E. coli w popularnym tatarze wołowym. GIS ostrzega
Zagrożenie zatruciem pokarmowym wiąże się ze spożyciem tatara wołowego wyprodukowanego przez Sokołów S.A. W próbkach odnaleziono bakterię Escherichia coli.
2025-10-24, 10:41
Służby alarmują. Spożycie grozi powikłaniami
Objęty ostrzeżeniem towar to 200-gramowe opakowanie tatara wołowego produkcji firmy Sokołów Spółka Akcyjna Oddział w Tarnowie z terminem przydatności do spożycia 24.10.2025 r. W produktach z partii o numerze 8525281202 stwierdzono obecność bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC).
Zakażenie może doprowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub w zdecydowanie rzadszych przypadkach bezkrwawej biegunki. Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, a w przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu należy skontaktować się z lekarzem.
GIS poinformował, że Sokołów S.A. rozpoczął procedurę wycofania kwestionowanej partii produktu, a organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces obrotu i prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
GIS ostrzega. Ten produkt może mieć bakterie E. coli Źródła: GIS/PAP/ms