Sezon na marnowanie. Co dzieje się z dyniami po Halloween?
Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przerodziła się w szerszy trend - jesienne dekoracje coraz częściej zdobią nie tylko domy, ale też biura, sklepy i przestrzeń publiczną. Ale za pięknymi aranżacjami kryje się też pytanie o koszty środowiskowe i społeczne. Co dzieje się z tysiącami dyń po 1 listopada? Czy da się świętować z głową i bez nadmiaru? W audycji "Zmiana klimatu" Marta Hoppe rozmawiała z Sylwią Łabą - ekspertką z IOŚ-PIB.
2025-11-05, 20:30
Instytut Ochrony Środowiska - Państwowy Instytut Badawczy - opublikował raport wskazujący, w jaki sposób Halloween wpływa na marnowanie żywności. Powołując się na brytyjską organizację Hubbub, IOŚ podaje, że w 2024 r. podczas kampanii proekologicznej zebrano i przerobiono na biogaz około 100 tys. wyrzuconych dyń, a wytworzona w ten sposób energia wystarczyła do zasilenia 10 tysięcy domów przez jedną dobę. Tymczasem według szacunków co roku Brytyjczycy marnują od 15 do 22 milionów dyń i ta liczba z roku na rok rośnie.
Według raportu IOŚ dynie kupowane z myślą o jesiennych dekoracjach, w tym na Halloween, trafiają później do odpadów, mimo że ich miąższ i pestki stanowią pełnowartościową żywność.
"Ulegają rozkładowi beztlenowemu, w wyniku którego powstaje metan - gaz cieplarniany o znacznie wyższym globalnym potencjale ocieplenia (GWP) niż dwutlenek węgla. W ten sposób pozornie niewinna tradycja dekorowania dyni przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych i strat ekonomicznych" - napisał w raporcie IOŚ.
IOŚ w swoim raporcie radzi, żeby zamiast kupować dynie wyłącznie ozdobne, wybierać odmiany jadalne lub oleiste, z których można przygotować zupy, ciasta, chleby czy curry. Pestki dyni mają liczne właściwości zdrowotne - pomagają regulować poziom cukru we krwi i cholesterolu, a zawarty w nich cynk wspiera odporność organizmu.
Posłuchaj
* * *
Audycja: Zmiana klimatu
Prowadzi: Marta Hoppe
Gość: Sylwia Łaba z Instytutu Ochrony Środowiska - Państwowego Instytutu Badawczego
Godzina emisji: 19.06
Data emisji: 5.11.2025
Źródło: Polskie Radio 24