Inspektorzy znaleźli pięć ton mięsa drobiowego zarażonego salmonellą
Mięso znaleziono w jednym z zakładów przetwórstwa mięsnego na Warmii i Mazurach. Nie ujawniono jego nazwy.
2013-04-18, 20:03
Posłuchaj
Ludwik Bartoszewicz, warmińsko-mazurski lekarz weterynarii, o zarażonym mięsie (IAR)
Dodaj do playlisty
Obecność salmonelli w mięsie drobiowym wykazały badania przeprowadzone na początku kwietnia. Mięso pochodziło od kur rzeźnych sprowadzonych ze Słowacji, a następnie ubitych.
- Mieszkańcy nie muszą obawiać się o swoje zdrowie - uspokaja Ludwik Bartoszewicz, warmińsko-mazurski lekarz weterynarii. - Mięso zostało zabezpieczone przez inspekcję weterynaryjną. Może być oddane do przetwórstwa, ale tylko takiego, które da gwarancję, że bakterie w czasie procesu technologicznego zostaną zniszczone - podkreśla.
Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>
IAR, kk
REKLAMA