X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz
PR24 Portal
Section05
gastronomia

Branża gastronomiczna na kolejnym zakręcie. Braki kadrowe w restauracjach

Mimo ponownego otwarcia lokali właściciele restauracji i punktów gastronomicznych zmagają się z ogromnymi brakami kadrowymi. W niektórych przypadkach od tygodni nie potrafią znaleźć chętnych do pracy. Brakuje nie tylko kelnerów, ale też kucharzy i kierowników sali. Czym spowodowana jest sytuacja? Jak wpłynęła na nią pandemia?
Zobacz więcej na temat:  Trójka STYL ŻYCIA gastronomia Piotr Firan Paweł Turski restauracja praca

Eksperci: gdy niezbędny jest kolejny lockdown, trzeba szukać wszelkich sposobów na ratowanie sektora usług

Kolejny lockdown w całym kraju oznacza ogromne koszty dla firm. I choć naszą gospodarkę ratują dobre wyniki przemysłu, to problemy sektora usług za chwilę będą bardzo widoczne, także jeśli chodzi o miejsca pracy. Warto więc szukać wszelkich sposobów na ich wsparcie, np. przez bony żywieniowe lub otwieranie hoteli dla zaszczepionych – mówili goście audycji "Rządy Pieniądza": Agnieszka Durlik z Krajowej Izby Gospodarczej i Marek Kowalski, przewodniczący Federacji Przedsiębiorców Polskich.
Zobacz więcej na temat:  Koronawirus w Polsce tarcza antykryzysowa handel usługi gastronomia pracodawcy GOSPODARKA

Kimchi. Koreańska kiszonka, którą pokochali Polacy

Wiele osób nie wyobraża sobie jadłospisu pozbawionego kiszonek. Polacy chętnie sięgają po kapustę lub ogórki. Bardziej odważni eksperymentują z orientalnymi smakami. Co łączy polskie kiszonki z azjatyckim kimchi? Czym różnią się sposoby kiszenia? W Trójce opowiadał o tym Grzegorz Łapanowski – szef kuchni, juror kulinarny i propagator kimchi w Polsce.
Zobacz więcej na temat:  Trójka STYL ŻYCIA jedzenie gastronomia Azja kiszenie kapusty Adriana Marczewska

Krajowy Plan Odbudowy przewiduje dotacje i pożyczki dla branż dotkniętych koronawirusem

- Punktową pomoc kierujemy do branż, które najbardziej dotknął kryzys, aby odbudować ich potencjał oraz zbudować odporność na podobne sytuacje w przyszłości - poinformował na konferencji prasowej wiceminister funduszy i polityki regionalnej Waldemar Buda, mówiąc o Krajowym Planie Odbudowy. Dodał, że w ramach programu najpierw można skorzystać z dotacji, potem – z pożyczek. Środki zasilą też program "Maluch plus".
Zobacz więcej na temat:  GOSPODARKA Koronawirus w Polsce tarcza antykryzysowa turystyka gastronomia