more_horiz
PR24 Portal
Section05

jedzenie

"Panierki" - w świecie nieistniejącej już gastronomii

Niezwykle szczere wspomnienia młodego, niedojrzałego mężczyzny, który wchodzi w dorosłe życie i obserwuje zdegenerowany, pełen przemocy świat. Akcja powieści "Panierki" rozgrywa się w czasie transformacji ustrojowej w ekskluzywnej restauracji nieistniejącego dziś hotelu. Jej autor – Rafał Targosz, znany szef kuchni – był gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę".
Zobacz więcej na temat:  PRL jedzenie literatura Łukasz Modelski

Biopolepszacz glebowy – jak można wykorzystać bioodpady?

Studenci i naukowcy stworzyli biopolepszacz glebowy. W Polsce marnuje się prawie 5 mln ton żywności rocznie, z czego ponad 50 proc. trafia do śmieci z gospodarstw domowych. I to właśnie bioodpadom przyjrzeli się młodzi naukowcy. Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu opracowano biopolepszacz glebowy z odpadów. O szczegółach projektu i jego zastosowaniu na szeroką skalę opowiedziała prof. Agnieszka Medyńska-Juraszek.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Witold Lazar żywność jedzenie społeczeństwo