Co wrzucić na majówkowego grilla? Podpowiadamy i liczymy koszty

2024-05-01, 06:00

Co wrzucić na majówkowego grilla? Podpowiadamy i liczymy koszty
Sezon grillowania na świeżym powietrzu rozpoczął się na dobre. Foto: PAP/Darek Delmanowicz

Sezon grillowania na świeżym powietrzu ruszył na dobre. To, czy w tym roku zapłacimy więcej, będzie zależeć od tego, jakie produkty wybierzemy. Przed wypadem na grilla poznaj wskazówki szefa kuchni, grillowe nawyki Polaków, zasady bezpiecznego grillowania oraz sprawdź, jak uniknąć 5 tys. zł mandatu.

Ile kosztuje tzw. pakiet grillowy? Ekspert radzi ws. wyboru sprzętu

Najtańsze modele grillów można kupić w cenie do 500 zł. Grille węglowe to przeważnie koszt od 200 do 1000 zł. Dużo większym wydatkiem w zależności od wielkości i funkcji będą grille gazowe. Za te zapłacimy średnio ok. 2,5-3 tys. złotych. Najniższej jakości grille gazowe można znaleźć nawet w cenie 480 zł, a najdroższe dochodzą nawet do kwot rzędu 30 tys. zł.

Do samego sprzętu należy doliczyć jeszcze koszty akcesoriów oraz brykietu i gazu. Z raportu "Jak grillują Polacy?" wynika, że na grill najczęściej wydajemy do 500 zł. Grille o wartości do 500 zł wybierało aż 34 proc. ankietowanych. Kolejny najbardziej popularny przedział cenowy to urządzenia, które kosztowały od 500 do 1000 zł (15 proc.) oraz od 2000 do 3000 zł (15 proc.). Następny przedział cenowy to grille od 1500 do 2000 zł (9 proc.). Niewiele mniej ankietowanych (8 proc.) zdecydowało się na modele z zakresu od 3000 do 4000 zł. Dane te pokazują, że Polacy wciąż najchętniej wybierają niedrogie modele marketowe, które mieszczą się w niższym pułapie cenowym.

Grille z poszczególnych grup różnią się od siebie nie tylko ceną, ale przede wszystkim działaniem. - Jakiś czas temu pojawiły się grille gazowe i są one bardzo wygodne, ponieważ grill węglowy trzeba wcześniej rozpalić. Trzeba również wiedzieć, jakim paliwem się posługujemy, czy to jest m.in. węgiel, czy brykiet, który pali się trochę dłużej - mówi w radiowej Jedynce Kacper Salzman z Grill Master. - Natomiast grill gazowy jest podłączony do butli i wystarczy przekręcić palnik. To daje nam bardzo dużą kontrolę temperatury - wyjaśnia.

Wyróżniamy również grille elektryczne, które dla właścicieli gospodarstw domowych są bardzo funkcjonalne. - Np. właściciele fotowoltaiki bardzo je sobie cenią, bo jest to dla nich praktycznie darmowe urządzenie. Grille elektryczne są coraz lepsze, ale zazwyczaj małe, dla rodziny można coś zgrillować, ale na większą imprezę będą za małe - podkreśla ekspert.

Jak grillują Polacy?

Z raportu "Jak grillują Polacy?" przygotowanego przez markę Decofire wynika, że podczas majówki grilluje zdecydowana większość Polaków (80 proc.). Ci, którzy nie mogli sobie na to pozwolić, jako przyczyny wskazują: brak urlopu, brzydką pogodę i brak środków finansowych.

Większość Polaków (65 proc.) korzysta z grilla węglowego, a 44 proc. z grilla gazowego. Dużo rzadziej są wybierane grille elektryczne (6 proc.). Najmniejszą popularnością cieszą się grille na pellet - te urządzenia zyskały 1 proc. odpowiedzi. 

Jakie produkty Polacy kładą na grill? Mięso króluje.

  • Karkówka - 79 proc. 
  • Kiełbasa - 74 proc. 
  • Kurczak - 68 proc.
  • Warzywa - 67 proc.
  • Steki - 44 proc.
  • Burgery - 41 proc.
  • Ryby - 34 proc.

Podczas grillowania najchętniej pijemy piwo (84 proc.) oraz wodę (52 proc.). Wiele osób sięga także po mocniejsze alkohole, soki i napoje gazowane (40 proc.). Z sondażu UCE Research i Grupy Offerista wynika, że blisko połowa (49,4 proc.) Polaków, którzy wybierają się na grilla w czasie majówki, wskazała, że 30-50 proc. ich wydatków pochłonie alkohol.

- Polacy sporą część środków przeznaczanych na grillowanie wydadzą na napoje procentowe. Patrząc na powyższe dane, wydaje się, że na tego typu spotkaniach w dużej części to alkohol będzie numerem jeden, a nie żywność - komentuje Robert Biegaj, współautor badania i ekspert rynku sprzedaży detalicznej.

Najchętniej grillujemy w ogrodzie obok domu (73 proc.), a grill organizujemy dla większej grupy - najczęściej do 6 osób (35 proc.).

79 proc. Polaków najbardziej ceni grillowanie za możliwość spędzania czasu z przyjaciółmi i rodziną, smaczne jedzenie (77 proc.) oraz spędzanie czasu na świeżym powietrzu (72 proc.)

Co z kolei najbardziej przeszkadza Polakom podczas grillowania? To m.in. konieczność sprzątania po spotkaniu przy grillu, konserwacja sprzętu, zmienne warunki pogodowedługi czas oczekiwania na potrawy czy uciążliwy dym

W tym roku grillowanie będzie tańsze? Wszystko zależy od naszych wyborów

W tym roku wydaje się, że grillowanie powinno być tańsze, niż rok wcześniej. Wszystko za sprawą spadku cen żywności w Polsce i na świecie. Według danych GUS, w marcu inflacja po raz kolejny mocno spadła do poziomu 2 proc. To jednak, czy grillowanie w rzeczywistości okaże się tańsze, zależy od naszych wyborów, ponieważ część produktów potaniała, a część podrożała.

Według danych GUS taniej niż rok temu kupimy drób (spadek o 8,9 proc.) oraz warzywa (spadek o 4,8 proc.). Mięso wieprzowe pozostało w tej samej cenie. Z kolei wołowina oraz ryby wzrosły nieznacznie - o 0,8 proc. Cielęcina podrożała o 4 proc., a ceny wędlin wzrosły o 4,6 proc. Jeszcze mocniej podrożały napoje bezalkoholowe (o 6,4 proc.), a ceny owocowych soków poszły w górę aż o 10,9 proc. Alkohole, w tym głównie piwo, podrożały o 4,2 proc.

Z raportu "Prosto ze sklepów. Majówka z grillem" autorstwa UCE RESEARCH, Hiper-Com Poland i Grupy Offerist wynika, że w górę poszybowały ceny sosów, marynat i przypraw. Ketchupy i musztardy podrożały odpowiednio o 8,3 proc. i 7,2 proc., a przyprawy grillowe aż o 29,3 proc. Również wzrosła cena pieczywa i przekąsek. Chipsy, często wybierane na spotkania ze znajomymi, podrożały o 11,7 proc., cena chleba wzrosła zaś o 3,5 proc. 

Wzrosły również ceny akcesoriów grillowych. Tacki podrożały aż o 86,1 proc., a jednorazowe sztućce o 39,7 proc. Trochę mniej wzrosły ceny rozpałek i węgla, bo o 12,3 proc. i 6,7 proc.

Potrawy z grilla. Szef kuchni radzi, dietetyk przestrzega

Sebastian Wilczak, szef kuchni, podkreśla w radiowej Jedynce, że dobra kiełbasa zawsze jest trafionym pomysłem, ale warto się skupić na składnikach. - Prosta, zwykła kiełbasa, ale z dobrego źródła, dobrego rzeźnika, masarza, może być naprawdę bardzo dobrym pomysłem na grilla - wskazuje. - Odchodząc od prostych rzeczy jak ta kiełbasa, możemy np. przejść w kierunku mięsa, czyli np. karkówka, którą możemy przyrządzić nie w formie pieczonego kotleta, tylko upiec ją w całości, czyli całą karkówkę włożyć na grilla - przekonuje. 

Na grillu możemy jednak położyć dużo więcej, bardzo dobrze sprawdzają się warzywa, m.in. szparagi czy ziemniaki. - Ziemniaki z grilla, pieczone w folii z masłem i ziołami, czy nawet wrzucone do węgla, bardzo fajne nam tu będą grały. Teraz idzie sezon na szparagi, które na grilla są rewelacyjne - zaznacza Sebastian Wilczak. 

Grillować możemy również desery, np. z owocami. - Jednym z moich ulubionych jest ananas z grilla. To jest jednak takie danie, które bardzo często w krajach takich jak np. Brazylia kończy całą ucztę grillową. Ananas ma w sobie enzymy, które przyspieszają trawienie - przyznaje specjalista. 

Dr Jolanta Flejszar-Olszewska, ekspert z zakresu żywienia, wskazuje w Programie 1 Polskiego Radia, że "teoretycznie grillować możemy wszystko, jednak powinniśmy zadbać o to, co kładziemy na grilla". - Po to, żeby zminimalizować związki uwalniane podczas grillowania, które są szczególnie niebezpieczne, ponieważ są to związki rakotwórcze. Nie grillujemy wędzonych i peklowanych produktów - mówi.

Według dietetyczki lepiej zdecydować się na karkówkę lub pierś z kurczaka aniżeli kiełbasę. Dobrym pomysłem jest także grillowanie kaszanki. Specjalistka ostrzega, że aluminiowe tacki oraz folie spożywcze nie są zdrowe ze względu na zawartość glinu. Naczynie powinno być ze stali do wielokrotnego użytku.

Gdzie można rozpalić grilla? Za złamanie przepisów grozi nawet 5 tys. zł grzywny

Za rozpalanie rusztu z przekąskami w niedozwolonym miejscu może grozić mandat do 5 tys. zł.

Zgodnie z obowiązującymi w Polsce przepisami grilla możemy swobodnie rozpalić na własnej posesji, czyli na podwórku, na tarasie, w ogrodzie i w ogródku działkowym. W tych miejscach można grillować bez obaw, jednak warto upewnić się, że dym nie będzie przeszkadzał sąsiadom, jeśli są w niewielkiej odległości.

Większe obostrzenia dotyczą balkonów. Nie można na nich rozpalić grilla węglowego, ponieważ to narusza przepisy o ochronie przeciwpożarowej budynków. Jest to zabronione rozporządzeniem ministra spraw wewnętrznych i administracji. Jeśli bardzo chcemy piec coś na ruszcie na naszym balkonie, najlepiej użyć grilla elektrycznego.

W przypadku terenów zielonych, o ile regulamin tego nie zabrania, nie narusza się spokoju i nie powoduje się ryzyka pożaru, grilla można sobie urządzić na osiedlu. W praktyce jednak, gdy wspólnota lub spółdzielnia nie wskazała konkretnego miejsca do tego celu, można narazić się na mandat lub konflikt z mieszkańcami. 

Na plażach także lepiej być ostrożnym. To miejsce publiczne, a grillowanie mogłoby przeszkadzać innym wypoczywającym. Warto zapoznać się z regulaminem obowiązującym na plaży, a grilla rozpalać tylko w miejscach do tego przeznaczonych.

Na terenie publicznych parków zwykle o możliwości lub zakazie grillowania decyduje regulamin. Ryzykowne będzie urządzanie grilla w parku, w którym nie można palić ognisk. Przykładowo: w Warszawie działa 75 parków i w większości z nich grillowanie jest dozwolone. Nie ma na to jednak pozwolenia w miejscach o wysokiej wartości zabytkowej i historycznej, takich jak np. Ogród Saski, Łazienki Królewskie Park Ujazdowski. Za grillowanie w zabronionym miejscu grozi kara grzywny nawet do 500 zł.

W lasach sprawa jest nieco bardziej skomplikowana. Las może być państwowy lub prywatny, a to właściciel musi się zgodzić na urządzenie grilla. Obowiązują tu jednak ogólne regulacje prawne, które uwzględniają ryzyko pożaru. Zgodnie z przepisami: "W lasach i na terenach śródleśnych, na obszarze łąk, torfowisk i wrzosowisk, jak również w odległości do 100 m od granicy lasu zabronione jest rozniecanie ognia poza miejscami wyznaczonymi".

Trzeba jednak pamiętać, że w miejscach publicznych, w których grillowanie jest dozwolone, wciąż możemy narazić się na kary, ponieważ obowiązuje w nich przepis dotyczący zachowania spokoju, ciszy nocnej oraz spożywania alkoholu. Za picie zabronionych napojów miejscu publicznym możemy otrzymać mandat w wysokości 100 zł, a za zakłócanie porządku publicznego - nawet 500 zł.

Podczas grillowania należy pamiętać, by nie zakłócać wypoczynku innym, a po zakończonym pikniku - posprzątać po sobie. Zostawienie zaśmieconego terenu może grozić grzywną do 5000 zł. W zeszłym roku przekonali się o tym mieszkańcy Ełku, którzy gorący ruszt z przekąskami ustawili na... klatce schodowej. 

Zasady zdrowego i bezpiecznego grilla

W czasie grillowania należy pamiętać o podstawowych zasadach bezpieczeństwa. Eksperci wymieniają kluczowe elementy:

  • Przede wszystkim grill należy ustawić na równym i stabilnym podłożu. Nie należy również przesuwać go w czasie grillowania.
  • Nigdy do rozpalania nie używaj łatwopalnych substancji jak benzyna, nafta czy denaturat.
  • Potrawy opiekaj nad żarem, nigdy w ogniu.
  • Używaj aluminiowych tacek do grillowania, aby tłuszcz nie skapywał do ognia.
  • Po każdym użyciu dokładnie wyczyść grill.
  • Marynuj potrawy w przyprawach ziołowych - zapobiegają one wydzielaniu się szkodliwych substancji chemicznych.
  • Ryby grilluj zwinięte w folię aluminiową. Wtedy nie stracą one zdrowego dla nas tłuszczu.

Zasady bezpiecznego grillowania

dn/PAP/PR1/Raport "Prosto ze sklepów. Majówka z grillem"/GUS/Raport "Jak grillują Polacy?"/wmkor

Polecane

Wróć do strony głównej